Items where Author is "Temelkovska, Katerina"
Temelkovska, Katerina and Pavlovska, Gorica (2024) ОПРЕДЕЛУВАЊЕ НА КАДМИУМ ВО ДОМАТИ И ЗЕЛКА ОД ОКОЛИНАТА НА БИТОЛА И ВЕЛЕС, Р. С. МАКЕДОНИЈА И ПРОЦЕНКА НА ЗДРАВСТВЕН РИЗИК. ГОДИШНА КОНФЕРЕНЦИЈА (летна сесија) на студентите на трет циклус студии за презентација на докторски проекти. Универзитет „Св. Климент Охридски“ Битола..
Stamatovska, Viktorija and Stojanovska, Tanja and Delinikolova, Eleonora and Temelkovska, Katerina (2024) Application of carrot pomace in the food industry – A review. Knowledge - International Journal, 63 (3). pp. 281-288. ISSN 1857-923X (Printed) ; 2545-4439 (Online)
Temelkovska, Katerina and Pavlovska, Gorica (2024) СОДРЖИНА НА СУВИ МАТЕРИИ И ВОДА ВО ЗЕЛЕНЧУК ОД ТРИ ЛОКАЦИИ ОД ОКОЛИНАТА НА ВЕЛЕС. ГОДИШНА КОНФЕРЕНЦИЈА (зимска сесија) на студентите на трет циклус студии за презентација на докторски проекти. Универзитет „Св. Климент Охридски“ Битола.
Temelkovska, Katerina and Pavlovska, Gorica and Pavlova, Valentina and Stamatovska, Viktorija (2024) Increasing the oxidative stability of cold-pressed sunflower oil by adding garlic and mint. Journal of Hygienic Engineering and Design, 47. pp. 51-55. ISSN 1857- 8489
Temelkovska, Katerina and Nikolovska Nedelkoska, Daniela and Pavlovska, Gorica and Blazevska, Tatjana and Delinikolova, Eleonora and Stojanovska, Tanja (2023) Arsenic: Exposure through the food chain, toxicity, and toxicity reduction by nutritional compounds. International Journal of Food Technology and Nutrition, 6 (11/12). pp. 32-42.
Delinikolova, Eleonora and Jankuloska, Vezirka and Blazevska, Tatjana and Kalevska, Tatjana and Stojanovska, Tanja and Temelkovska, Katerina and Nikolovska Nedelkoska, Daniela (2023) INFLUENCE OF FREQUENCY OF FERMENTED MILK PRODUCTS CONSUMPTION IN PERSONS WITH HYPERINSULINEMIA AND ELEVATED BODY MASS ON THE DEGREE OF INSULIN RESISTANCE. Food in Health and Disease, scientific-professional journal of nutrition and dietetics, 12 (2). pp. 46-51.
Temelkovska, Katerina and Pavlovska, Gorica (2021) Reducing the oxidation of cold pressed sunflower oil by adding rosemary or parsley. International Journal of Food Science and Nutrition, 6 (5). pp. 65-69. ISSN 2455-4898