Моделот на полициско работење со заедницата како предуслов за градење на довербата на граѓаните кон полицијата

Стојановски, Александар (2024) Моделот на полициско работење со заедницата како предуслов за градење на довербата на граѓаните кон полицијата. Факултет за безбедност. (Submitted)

Full text not available from this repository.

Abstract

Истражувањето на оваа докторска дисертација се фокусира на улогата на полициското работење во заедницата во Република Северна Македонија при градењето доверба помеѓу органите за спроведување на законот и заедниците. Ја нагласува важноста на довербата, која е од клучно значење за ефективно спроведување на законот, јавната соработка и локалните механизми за интеракција со полицијата и другите институции со цел да се обезбеди јавната безбедност.
Анализата допира и до специфичните предизвици на Северна Македонија, како што се корупцијата, институционалната и политичката динамика што го попречува ефективното ангажирање на заедницата. Ќе следи осврт кон придобивките, слабостите и предизвиците кои постојат при спроведување на Локалните совети за превенција, како алатка за соработка на локално ниво меѓу локалната самоуправа, институциите од централната власт и полицијата.
Истражувањето има за цел да ги оцени тековните практики на полициско работење со заедницата, да ја утврди нивната ефикасност во градењето доверба и да ги идентификува бариерите за ангажирање на заедницата.
Методологијата вклучува и квалитативни и квантитативни пристапи, користејќи анкети, интервјуа, фокус групи и студии на случај.
Клучни зборови:
Полициско работење во заедницата; Доверба; Соработка; Ефикасност; Локални совети за превенција;

Item Type: Other
Subjects: Scientific Fields (Frascati) > Social Sciences > Law
Scientific Fields (Frascati) > Humanities > Other humanities
Scientific Fields (Frascati) > Social Sciences > Political science
Scientific Fields (Frascati) > Social Sciences > Other social sciences
Divisions: Faculty of Security
Depositing User: Ms. Olivera Trajanova
Date Deposited: 08 Feb 2024 09:30
Last Modified: 08 Feb 2024 09:30
URI: https://eprints.uklo.edu.mk/id/eprint/9747

Actions (login required)

View Item View Item