ПОЛИТИКАТА НА ПРОШИРУВАЊЕ НА ЕВРОПСКАТА УНИЈА ВО ОДНОС НА ДРЖАВИТЕ ОД ЗАПАДЕН БАЛКАН: ПОЛИТИЧКИ, ГЕОСТРАТЕГИСКИ И ИНСТИТУЦИОНАЛНИ ПРЕДИЗВИЦИ

Risteski, Zoran (2024) ПОЛИТИКАТА НА ПРОШИРУВАЊЕ НА ЕВРОПСКАТА УНИЈА ВО ОДНОС НА ДРЖАВИТЕ ОД ЗАПАДЕН БАЛКАН: ПОЛИТИЧКИ, ГЕОСТРАТЕГИСКИ И ИНСТИТУЦИОНАЛНИ ПРЕДИЗВИЦИ. Faculty of Law - Kicevo, University “St. Kliment Ohridski” - Bitola Center for Scientific Research at the Faculty of Law - Kicevo, Bitola.

[thumbnail of Докторски проект-м-р Зоран Ристески.pdf] Text
Докторски проект-м-р Зоран Ристески.pdf - Published Version

Download (656kB)

Abstract

Со дефинирање на истражувачките проблеми и прашања во трудот, преку квантитативни и квалитативни методи, истражувањето има за цел да обезбеди сеопфатно разбирање за влијанието на преговорите со ЕУ врз стабилните институции, решавањето спорови и развојот на заедничкиот европски идентитет. Избраните методи се дизајнирани да ја доловат сложеноста на темата и да обезбедат увид и во сеопфатните трендови и во специфичните нијанси на искуствата на одделни држави. Прашањата што ова истражување треба да ги одговори се следните: 1. Како преговорите со ЕУ влијаат врз еволуцијата на националните институции? 2. До која мера билатералните спорови се решаваат преку преговорите со ЕУ? 3. На кои начини преговорите со ЕУ придонесуваат за формирање заеднички европски идентитет? 4. Кои предизвици и можности се појавуваат за време на преговорите со ЕУ во контекст на стабилни институции, билатерално разрешување спорови и формирање идентитет? Општата цел на истражувањето е сеопфатно да се истражи и да се анализира влијанието на преговорите со Европската Унија врз земјите учеснички во однос на стабилни институции, билатерално решавање спорови и формирање заеднички европски идентитет. Ова истражување се обидува да обезбеди нијансирано разбирање за сложената динамика вклучена во преговорите со ЕУ и нивните последователни ефекти врз политичките, економските и културните димензии на нациите учеснички. Намерата е да се спроведе сеопфатна и методолошки разновидна истражувачка студија која не само што придонесува за академското знаење, туку има и практични импликации за креаторите на политиките, го подобрува разбирањето на јавноста и додава вредни перспективи на поширокиот дискурс за регионална соработка и интеграција.
Клучни зборови: проширување на ЕУ, Западен Балкан, политика, геостратегија, институции, преговори

Item Type: Other
Subjects: Scientific Fields (Frascati) > Social Sciences > Law
Scientific Fields (Frascati) > Social Sciences > Political science
Scientific Fields (Frascati) > Social Sciences > Other social sciences
Divisions: Faculty of Law
Depositing User: Mr Mladen Karadzoski
Date Deposited: 05 Feb 2024 10:20
Last Modified: 05 Feb 2024 10:20
URI: https://eprints.uklo.edu.mk/id/eprint/9735

Actions (login required)

View Item View Item