МАКЕДОНСКИОТ ЈАЗИК ВО НАУЧНО-ТЕХНОЛОШКИТЕ СТАТИИ НА НОВИНАРСКИОТ ПОТСТИЛ

Janusheva, Violeta (2023) МАКЕДОНСКИОТ ЈАЗИК ВО НАУЧНО-ТЕХНОЛОШКИТЕ СТАТИИ НА НОВИНАРСКИОТ ПОТСТИЛ. In: VII меѓународна научна конференција МАКЕДОНСКИОТ ЈАЗИК – ИЗВОР НА НАУЧНИ ИСТРАЖУВАЊА, 28.-29.6.2023, Skopje.

Full text not available from this repository.

Abstract

Ова истражување има цел да го испита начинот на кој се употребува
македонскиот јазик во новинарските статии со научно-технолошка содржина, од гледна точка на
стандарднојазичната норма имајќи предвид дека една од функциите на новинарскиот потстил е да
ја чува и да ја унапредува нормата. Примерокот го сочинуваат 100 статии од рубриките Наука и
Технологија објавени на веб-сајтот time.mk во месец август. Во основата на анализата се
споредбата и општиот квалитативен индуктивно-интерпретативен метод. Од истражувачките
резултати произлегува впечатокот дека во овие статии македонската јазична норма многу малку
се почитува, што, е, впрочем, случај и со сите содржини што се однесуваат на новинарскиот
потстил, воопшто. Од истражувањето се гледа и дека содржината на овие статии се презема
директно од извори на англиски јазик, што дополнително, негативно влијае врз нормата, а како
резултат на ова, чести се и неточните или делумно точните информации. Од друга страна,
резултатите од истражувањето се одлична можност да се согледаат евентуалните потреби за
прецизирање на постојните и развивање нови правописни решенија во идното издание на
Правописоt.

Item Type: Conference or Workshop Item (Paper)
Subjects: Scientific Fields (Frascati) > Humanities > Languages and literature
Divisions: Faculty of Education
Depositing User: Prof. d-r Violeta Januseva
Date Deposited: 13 Jul 2023 11:25
Last Modified: 13 Jul 2023 11:25
URI: https://eprints.uklo.edu.mk/id/eprint/8683

Actions (login required)

View Item View Item