FREE ELECTIONS FOR FREE CITIZENS: The future of Macedonia - Thematic discussion and public discussion

KEKENOVSKI, JOVE (2015) FREE ELECTIONS FOR FREE CITIZENS: The future of Macedonia - Thematic discussion and public discussion. СЛОБОДНИ ИЗБОРИ ЗА СЛОБОДНИ ГРАЃАНИ: Иднината на Македонија #ПерспективиМК, 1. (In Press)

[thumbnail of CIVIL Kekenovski кратка верзија финал.docx] Text
CIVIL Kekenovski кратка верзија финал.docx

Download (30kB)

Abstract

ВОВЕД
Почитувани јас подолго време говорам дека кризата во нашата држава не е само политичка туку и државна односно системска криза која упорно опстојуваше и опстојува ка концепцијата за транзицијата како ,,двојна транзиција”- и тоа на:
1. заложби за формална демократизација и
2. Маркетизација на општеството, со: задржување во поставеноста, надлежностите и функциите на институциите со елементи од минатиот период со зајакнати и бројни реликти на државен интервенционизам, партизација на сите опшстесвени сегменти, империјален карактер на власта, идеолошки функции на државата, непочитување на начелото на владеење на правото и др.

Item Type: Article
Subjects: Scientific Fields (Frascati) > Social Sciences > Political science
Divisions: Faculty of Tourism and Hospitality
Depositing User: Prof. d-r Jove Kekenovski
Date Deposited: 02 May 2023 08:36
Last Modified: 02 May 2023 08:36
URI: https://eprints.uklo.edu.mk/id/eprint/8235

Actions (login required)

View Item View Item