ФАКТИ ЗА ПРЕСПАНСКИОТ ДОГОВОР И РЕФЕРЕНДУМОТ

KEKENOVSKI, JOVE (2018) ФАКТИ ЗА ПРЕСПАНСКИОТ ДОГОВОР И РЕФЕРЕНДУМОТ. ЗА ПРЕСПАНСКИОТ ДОГОВОР И РЕФЕРЕНДУМОТ, 1. (In Press)

[thumbnail of ПАНЕЛ ДИСКУСИЈА ДОМ НА АРМ 2018.docx] Text
ПАНЕЛ ДИСКУСИЈА ДОМ НА АРМ 2018.docx

Download (37kB)

Abstract

Доколку во РМ имавме доследно почитување на постулатите на ВЛАДЕЕЊЕТО НА ПРАВОТО, доколку доследно се почитуваше начелото на поделба на власта, доколку имавме УСТАВЕН, а не ПОЛИТИЧКИ СУД, тогаш моето присуство денес ќе беше беспредметно и немаше да се доведам во ситуација да ги коментирам одлуки на Уставниот суд или пак содржина и последици од некој договор склучен од страна на органите на власта.
Меѓутоа, кога отсуствува претходново кажано, и кога Уставот и законите ви дозволуваат на високи позиции (посебно на позиција уставен судија) да можат да бидат поставени политички послушници, приучени правници кои својот стручен став го моделираат врз основа на ,,наредбите или замолници” кои доаѓаат од внатрешни или надворешни политички кругови тогаш станува неминовно потребно, јавно да ја коментираме нивната професионална и морална недозреаност за справување со вакви предизвици, меѓутоа и нивната политичка и правна миопија и си вакви дебати да се обидеме да му ги отвориме очите на народот затоа што граѓаните се тие кои се апсолутен суверен, а не некој Уставен суд, политичка партија или пак Законодавниот дом.
А штом е така тогаш граѓаните мора да знаат повеќе факти односно потребно е да ја слушнат и другата страна наспроти секојдневно бомбардирање на јавноста со искривоколчени факти:

Item Type: Article
Subjects: Scientific Fields (Frascati) > Social Sciences > Political science
Divisions: Faculty of Tourism and Hospitality
Depositing User: Prof. d-r Jove Kekenovski
Date Deposited: 29 Apr 2023 06:58
Last Modified: 29 Apr 2023 06:58
URI: https://eprints.uklo.edu.mk/id/eprint/8220

Actions (login required)

View Item View Item