Споредба на наставната содржина децимални броеви во учебниците по математика за VI одделение

Chalamani, Sonja and Seweryn-Kuzmanovska, Marzanna and Kotevska, Elena (2019) Споредба на наставната содржина децимални броеви во учебниците по математика за VI одделение. In: д Меѓународната конференција за образованието по математика, физика и сродни науки, Скопје, 27-28 септември 2019.

[thumbnail of Зборникот на трудови од Меѓународната конференција по математика,физика и сродни науки-2019.pdf] Text
Зборникот на трудови од Меѓународната конференција по математика,физика и сродни науки-2019.pdf - Published Version

Download (16MB)

Abstract

Во трудот е разгледувана наставната содржина за децимални броеви работена
според учебникот Математика 6 за шесто одделение од Карен Морисон, одобрен од
Меѓународниот центар за испити на Кембриџ, печатена првпат во 2015 година. Направена е
споредба на начинот на кој се изучуваат децималните броеви во овој учебник и
изучувањето на истата наставна содржина во учебникот Математика за шесто одделение
од авторите Јово Стефановски и Наум Целакоски, деветгодишно основно образование, од
2011 година. По направената анализа на оваа содржина во учебниците, согледани се
недостатоците и предностите на двата пристапи. Согласно, дадени се конкретни предлози и
сугестии, кои според нас би помогнале за поефикасен пристап во изучувањето на оваа
наставна содржина.

Item Type: Conference or Workshop Item (Paper)
Subjects: Scientific Fields (Frascati) > Natural sciences > Mathematics
Divisions: Faculty of Education
Depositing User: Josif Petrovski
Date Deposited: 10 Apr 2023 21:22
Last Modified: 10 Apr 2023 21:22
URI: https://eprints.uklo.edu.mk/id/eprint/8005

Actions (login required)

View Item View Item