Карактеристики на позначајните финансиски системи на земјите-членки на Европската унија

Temelkovska-Anevska, Elena and Anevski, Dimitar (2017) Карактеристики на позначајните финансиски системи на земјите-членки на Европската унија. Меѓународен дијалог: Исток-Запад (ЕКОНОМИЈА, БЕЗБЕДНОСНО ИНЖЕНЕРСТВО, АРХИТЕКТУРА И ДИЗАЈН, ИНФОРМАТИКА, ЕКОЛОГИЈА), 4 (1). pp. 37-43. ISSN 1857-9299

Full text not available from this repository.

Abstract

Земјите членки на Европската унија, особено основачите се
класифицирани како високо развиени земји, што подразбира дека покрај другото
имаат и високо развиен правен и финансиски систем. Целта на земјите аспиранти
за влез во политичката и економска унија е достигнување на нивото на развој на
земјите членки. Преку прилагодување на правната регулатива и имплементација на
софицистицирани финансиски системи квалитативно се развиваат финансиските
институции, стануваат се постабилни и поотпорни на кризи, со што директно
влијаат и врз стабилноста на економијата. Иако за регулативата на финансиските
институции во Европската унија, во кои најголемо учество имаат банките е
доверена на единствен регулатор, сепак различната историја, демографските,
политичките, економските и други карактеристики го прават финансиски систем
различен во секоја земја членка. Финансискиот сектор е во постојано менување
како структурно така и квалитативно, заради унапредување на функциите на
институциите, пред се во насока на поддршка и развој на економијата. Во трудот
се анализирани повлијателните финансиски системи на државите во Европската
унија и изведени се заклучоци за нивната сличност и разлики во нејзините рамки.

Item Type: Article
Subjects: Scientific Fields (Frascati) > Social Sciences > Law
Divisions: Faculty of Law
Depositing User: Prof. d-r. Elena Temelkovska
Date Deposited: 08 Oct 2022 08:29
Last Modified: 08 Oct 2022 08:29
URI: https://eprints.uklo.edu.mk/id/eprint/7220

Actions (login required)

View Item View Item