СОВЕТ ЗА ЧОВЕКОВИ ПРАВА – ТЕЛО НА ООН ЗА ПРОМОВИРАЊЕ И ЗАШТИТА НА ЧОВЕКОВИТЕ ПРАВА И СЛОБОДИ

Veljanoska, Svetlana (2021) СОВЕТ ЗА ЧОВЕКОВИ ПРАВА – ТЕЛО НА ООН ЗА ПРОМОВИРАЊЕ И ЗАШТИТА НА ЧОВЕКОВИТЕ ПРАВА И СЛОБОДИ. Правен дијалог (23). pp. 39-48. ISSN 1857-7644

[thumbnail of ServiceLogin_service=mail&passive=true&rm=false&continue=https_%2F%2Fmail.google.com%2Fmail%2F&ss=1&scc=1&ltmpl=default&ltmplcache=2&emr=1&osid=1] Text
ServiceLogin_service=mail&passive=true&rm=false&continue=https_%2F%2Fmail.google.com%2Fmail%2F&ss=1&scc=1&ltmpl=default&ltmplcache=2&emr=1&osid=1 - Published Version

Download (88kB)

Abstract

Факт е дека доколку стане еден од главните органи на ООН, Советот за човекови права
би имал многу поголеми овластувања. Со тоа и поголемото влијание во светот и состојбата со човековите права би била многу подобра отколку што е сега. За жал, како и сите
други прашања, и ова пред сé зависи од политичката волја и влијание на најмоќните
држави во светот. Фактот дека дел од нив немаат ратификувано некои од најважните
меѓународни договори од оваа област обесхрабрува, во очекување да се направат сериозни чекори во реформите на овој орган, во скоро време.

Item Type: Article
Subjects: Scientific Fields (Frascati) > Social Sciences > Law
Divisions: Faculty of Law
Depositing User: Prof. d-r. Svetlana Veljanoska
Date Deposited: 10 Jul 2021 17:02
Last Modified: 10 Jul 2021 17:02
URI: https://eprints.uklo.edu.mk/id/eprint/6433

Actions (login required)

View Item View Item