МОЛЕКУЛАРНО – БИОЛОШКИ МЕТОДИ ЗА АНАЛИЗА НА ХРАНАТА

Arapcheska, Mila and Tuteska, Jovanka (2020) МОЛЕКУЛАРНО – БИОЛОШКИ МЕТОДИ ЗА АНАЛИЗА НА ХРАНАТА. Списание на трудови на ДНУ, 30/31. pp. 23-27. ISSN 0352-3497

[thumbnail of МОЛЕКУЛАРНО – БИОЛОШКИ МЕТОДИ ЗА АНАЛИЗА НА ХРАНАТА.pdf] Text
МОЛЕКУЛАРНО – БИОЛОШКИ МЕТОДИ ЗА АНАЛИЗА НА ХРАНАТА.pdf

Download (555kB)

Abstract

Последните години, новите трендови во земјоделското производство условуваат зголемен интерес како кај производителите на храна, така и кај потроошувачите за: утврдување на автентичноста на прехранбените производи, нивното потекло, анализа на нутритивните особини како и анализа на влијанието на составните компоненти на храната врз човековото здравје.
Молекуларните методи, пред сé техниките базирани на анализа на ДНК се брзи и сензитивни методи кои овозможуваат утврдување на автентичноста на прехранбените производи. Постојат различни методи базирани на анализа на ДНК, кои меѓусебе се разликуваат по нивната сложеност.

Item Type: Article
Subjects: Scientific Fields (Frascati) > Natural sciences > Biological sciences
Divisions: Faculty of Biotechnical Sciences
Depositing User: Prof. d-r Mila Arapceska
Date Deposited: 08 Mar 2021 21:11
Last Modified: 08 Mar 2021 21:11
URI: https://eprints.uklo.edu.mk/id/eprint/6302

Actions (login required)

View Item View Item