Arapcheska, Mila and Tuteska, Jovanka (2020) МОЛЕКУЛАРНО – БИОЛОШКИ МЕТОДИ ЗА АНАЛИЗА НА ХРАНАТА. Списание на трудови на ДНУ, 30/31. pp. 23-27. ISSN 0352-3497
Text
МОЛЕКУЛАРНО – БИОЛОШКИ МЕТОДИ ЗА АНАЛИЗА НА ХРАНАТА.pdf Download (555kB) |
Abstract
Последните години, новите трендови во земјоделското производство условуваат зголемен интерес како кај производителите на храна, така и кај потроошувачите за: утврдување на автентичноста на прехранбените производи, нивното потекло, анализа на нутритивните особини како и анализа на влијанието на составните компоненти на храната врз човековото здравје.
Молекуларните методи, пред сé техниките базирани на анализа на ДНК се брзи и сензитивни методи кои овозможуваат утврдување на автентичноста на прехранбените производи. Постојат различни методи базирани на анализа на ДНК, кои меѓусебе се разликуваат по нивната сложеност.
Item Type: | Article |
---|---|
Subjects: | Scientific Fields (Frascati) > Natural sciences > Biological sciences |
Divisions: | Faculty of Biotechnical Sciences |
Depositing User: | Prof. d-r Mila Arapceska |
Date Deposited: | 08 Mar 2021 21:11 |
Last Modified: | 08 Mar 2021 21:11 |
URI: | https://eprints.uklo.edu.mk/id/eprint/6302 |
Actions (login required)
View Item |