Eliminiranje na zamagluvanje pri kreiranje na panorami

Mijakovska, Svetlana (2015) Eliminiranje na zamagluvanje pri kreiranje na panorami. Zbornik na trudovi, Tehnicki fakultet,Bitola.

[thumbnail of Eliminiranje na zamagluvanje pri kreiranje na panorami.pdf]
Preview
Text
Eliminiranje na zamagluvanje pri kreiranje na panorami.pdf

Download (918kB) | Preview

Abstract

Панорама е секој поглед од широк агол или репрезентација на физички простор, без разлика дали тоа е сликарство, цртање, фотографија, филм / видео или тридимензионален модел. Панорамската фотографија се смета како замена на сликите со широк поглед. Како што панорамските фотографии стануваат сè попопуларни, постои поголема потреба за високо квалитетни софтвери кои ќе овозможат автоматски да се создадат панорамски слики. Постоечките алгоритми произведуваат грубо поврзување, и не можат да се справат со заедничките артефакти, или бараат кориснички влез. При појава на движечки објекти се јавува и замаглување кое треба да се елиминира.
Овој труд дава анализа на методите за креирање на панорами и решавање на проблемите при процесот на поврзување на сликите користејќи соодветен алгоритам за спојување.

Item Type: Article
Subjects: Scientific Fields (Frascati) > Engineering and Technology > Other engineering and technologies
Divisions: Faculty of Technical Sciences
Depositing User: Prof. d-r Svetlana Mijakovska
Date Deposited: 30 Apr 2020 07:40
Last Modified: 30 Apr 2020 07:40
URI: https://eprints.uklo.edu.mk/id/eprint/5039

Actions (login required)

View Item View Item