Insurance through law regulative in Republic of Macedonia under globalization conditions

Rechkoski, Risto (2003) Insurance through law regulative in Republic of Macedonia under globalization conditions. In: VII International Symposium, “Tourism and insurance in contemporary social-economic conditions”, Faculty for tourism and hospitality – Ohrid, Republic of Macedonia, May, 2003.

[thumbnail of Труд за симпозиум ФТУ2003 -Осигурување и глобализација1.doc] Text
Труд за симпозиум ФТУ2003 -Осигурување и глобализација1.doc

Download (147kB)

Abstract

Осигурувањето, како поим, феномен или наука претставува една од најзначајните теми кон кои се свртува денешното човештво, тема која во многу го привлекува вниманието на различните структури. Со својата сеопфатност и ширина, осигурувањето тангира широк круг на интересенти. Социјалната, економската и сигурносната компонента на осигурувањето само го потврдуваат тоа. Различните аспекти на осигурувањето, вклучувајќи го и правниот аспект, се многу значајни атрибути низ кои се остварува и ефектуира истото.
Во услови на глобални светски трендови, правната регулатива за осигурувањето во Република Македонија, претставена преку Законот за осигурување, со право може да се каже дека Република Македонија ја доближува до посакуваните глобални трендови во оваа област. Останува уште желбата за правилно имплементирање и подобрување на општата констелација на односите во и околу Република Македонија, што со сигурност ќе допринесе во подобрувањето на условите како во другите области, така и во осигурувањето.

Клучни зборови: осигурување, глобализација, Закон за осигурување во Република Македонија

Item Type: Conference or Workshop Item (Paper)
Subjects: Scientific Fields (Frascati) > Social Sciences > Law
Divisions: Faculty of Tourism and Hospitality
Depositing User: Mr Bojan Sekulovski
Date Deposited: 09 Mar 2020 14:40
Last Modified: 09 Mar 2020 14:40
URI: https://eprints.uklo.edu.mk/id/eprint/4009

Actions (login required)

View Item View Item