Healthy food as a factor for tourism development in the Republic of Macedonia

Dimoska, Tatjana (2005) Healthy food as a factor for tourism development in the Republic of Macedonia. In: VIII International Conference “Contemporary trends in the tourism industry”, Faculty of tourism and hospitality - Ohrid, Ohrid.

[thumbnail of Healthy food as a tourism developing factor in Republic of Macedonia.pdf]
Preview
Text
Healthy food as a tourism developing factor in Republic of Macedonia.pdf

Download (391kB) | Preview

Abstract

Поимот здрава храна (биолошки -исправна храна, органска храна, биохрана или еколошка храна)
е релативно нов поим во светот којшто во Република Македонија сеуште е недоволно експлоатиран.
Здравата храна е храна со најдобар квалитет и највисок степен на безбедност за човекот.
Во современите текови на живеење дури за храната се зборува како за значаен туристички мотив и
фактор за развој на еден специфичен вид на туризам - гастрономски туризам.
Чистата животна средина (чистиот воздух, почва и вода) претставува основен фактор за производство
на здрава храна.
Со оглед на тоа што Република Македонија располага со еколошки чисти просторни целини, може да
се рече дека постојат можности за производство на здрава храна и за развој на туризмот, со посебен
осврт на гастрономскиот туризам.
Покрај тоа, во угостителските објекти особено внимание треба да се посвети на начинот на
приготвување на храната со користење на здрави методи и техники на готвење.
Клучни зборови: здрава храна, здраво мени, гастрономски туризам.

Item Type: Conference or Workshop Item (Paper)
Subjects: Scientific Fields (Frascati) > Social Sciences > Economics and Business
Scientific Fields (Frascati) > Social Sciences > Other social sciences
Divisions: Faculty of Tourism and Hospitality
Depositing User: Mr Bojan Sekulovski
Date Deposited: 09 Mar 2020 09:11
Last Modified: 09 Mar 2020 09:11
URI: https://eprints.uklo.edu.mk/id/eprint/3978

Actions (login required)

View Item View Item