Dimoska, Tatjana (2005) Healthy food as a factor for tourism development in the Republic of Macedonia. In: VIII International Conference “Contemporary trends in the tourism industry”, Faculty of tourism and hospitality - Ohrid, Ohrid.
Preview |
Text
Healthy food as a tourism developing factor in Republic of Macedonia.pdf Download (391kB) | Preview |
Abstract
Поимот здрава храна (биолошки -исправна храна, органска храна, биохрана или еколошка храна)
е релативно нов поим во светот којшто во Република Македонија сеуште е недоволно експлоатиран.
Здравата храна е храна со најдобар квалитет и највисок степен на безбедност за човекот.
Во современите текови на живеење дури за храната се зборува како за значаен туристички мотив и
фактор за развој на еден специфичен вид на туризам - гастрономски туризам.
Чистата животна средина (чистиот воздух, почва и вода) претставува основен фактор за производство
на здрава храна.
Со оглед на тоа што Република Македонија располага со еколошки чисти просторни целини, може да
се рече дека постојат можности за производство на здрава храна и за развој на туризмот, со посебен
осврт на гастрономскиот туризам.
Покрај тоа, во угостителските објекти особено внимание треба да се посвети на начинот на
приготвување на храната со користење на здрави методи и техники на готвење.
Клучни зборови: здрава храна, здраво мени, гастрономски туризам.
Item Type: | Conference or Workshop Item (Paper) |
---|---|
Subjects: | Scientific Fields (Frascati) > Social Sciences > Economics and Business Scientific Fields (Frascati) > Social Sciences > Other social sciences |
Divisions: | Faculty of Tourism and Hospitality |
Depositing User: | Mr Bojan Sekulovski |
Date Deposited: | 09 Mar 2020 09:11 |
Last Modified: | 09 Mar 2020 09:11 |
URI: | https://eprints.uklo.edu.mk/id/eprint/3978 |
Actions (login required)
View Item |