Знаењата и вештините на студентите – предуслов за нивна вработливост на пазарите на труд во Југоисточна Европа

Angeleski, Marjan and Nikoloski, Dimitar and Rocheska, Slavica and Mancheski, Gjorgji (2014) Знаењата и вештините на студентите – предуслов за нивна вработливост на пазарите на труд во Југоисточна Европа. In: Како до поголема вработливост на студентите и дипломците?, March 14, 2015, Skopje.

[thumbnail of Paper, Angeleski et al.pdf]
Preview
Text
Paper, Angeleski et al.pdf

Download (275kB) | Preview

Abstract

Процесот на транзиција во Југоисточна Европа предизвика големи промени во функционирањето на пазарите на труд што се манифестираат со зголемена невработеност, а особено долгорочна невработеност. При тоа, еден од клучните проблеми претставува неусогласеноста меѓу потребните вештини за новосоздадените работни места и ефективните вештини што ги поседуваат работниците. Во вакви услови, високото образование се соочува со предизвикот да стане генератор на конкурентни и пазарно-ориентирани знаења и вештини со цел да овозможи поголема вработливост на студентите. Во овој труд се презентирани резултати од емпириско истражување чија цел е да се утврдат ставовите на студентите во поглед на стекнатите теоретски знаења и практични вештини и нивната применливост на пазарот на труд. Како резултат на тоа, формулирани се препораки за идните реформи во високо-образовните системи што треба да обезбедат поголема усогласеност меѓу побарувачката и понудата на вештини на пазарот на труд, а со тоа и поголема вработливост на студентите.

Item Type: Conference or Workshop Item (Paper)
Subjects: Scientific Fields (Frascati) > Social Sciences > Economics and Business
Divisions: Faculty of Economics
Depositing User: Mr Dimitar Risteski
Date Deposited: 08 Dec 2019 20:33
Last Modified: 08 Dec 2019 20:33
URI: https://eprints.uklo.edu.mk/id/eprint/2154

Actions (login required)

View Item View Item