СУБЈЕКТИВНА ОДГОВОРНОСТ ЗА НАСТАНАТА ШТЕТА ВО ОБЛИГАЦИОНИТЕ ДОГОВОРИ

Dukoski, Sasa (2017) СУБЈЕКТИВНА ОДГОВОРНОСТ ЗА НАСТАНАТА ШТЕТА ВО ОБЛИГАЦИОНИТЕ ДОГОВОРИ. Меѓународен Центар за Славјанска Просвета - Свети Николе, Sveti Nikole, Macedonia. ISBN 1857-9299

Full text not available from this repository.

Abstract

Во деловното работење, но вообичаено и во секојдневниот живот човекот е изложен на можности со своето работење, однсеување или пропуштање да предизвика штета. Поимот штета во облигационото право треба да се разликува од економскиот поим “штета” и од значењето кое ние му го даваме во секојдневниот живот. Треба да се има во предвид и фактот дека на поимот штета не се гледало отсекогаш еднакво и како се менувал општествениот поредок, така се менувале и гледиштата за штета.
Основен извор на позитивно право во Република Македонија со кое се уредуваа граѓанско-правната одговорност за причинета штета е Законот за облигациони односи од 2001, а нови и модерни решенија во институтот граѓанско-правна одговорност посебно внесува Законот за изменување и дополнување на Законот за облигационите односи од 2008. Вообичаено е оној што ја причинил штетата истиот или некој друг во негово име да ја надомести, но претходно ваквото нешто треба да се утврди во соодветно пропишана постапка.

Item Type: Book
Subjects: Scientific Fields (Frascati) > Social Sciences > Law
Divisions: Faculty of Law
Depositing User: Mr Mladen Kradzoski
Date Deposited: 26 Mar 2019 17:52
Last Modified: 26 Mar 2019 17:52
URI: https://eprints.uklo.edu.mk/id/eprint/1564

Actions (login required)

View Item View Item