ПРАВНИ АСПЕКТИ НА МЕЃУНАРОДНИОТ ТЕРОРИЗАМ

Dukoski, Sasa and Veljanoska, Svetlana (2013) ПРАВНИ АСПЕКТИ НА МЕЃУНАРОДНИОТ ТЕРОРИЗАМ. Horizons (10). pp. 67-76. ISSN 1857- 856X

Full text not available from this repository.

Abstract

Тероризмот во сите негови манифестациони облици, стана еден од најопасните феномени на денешнината. Преку својата, непредвидливост и последиците што ги носи со себе, станува политички проблем со кој човештвото се соочува и во XXI век. За многу поединци, групи, и организации, тероризмот стана начин на решавање на проблемите, без разлика дали се тие генерирани од политички, верски или етнички аспект. Обемот и перфидните облици на современиот тероризам, налагаат потреба од континуирана борба со сите расположиви правни методи и средства, бидејќи и според дефиниција, тероризмот претставува незаконско користење на сила, односно насилство од страна на поединци или групи . Терористичките напади, со сета своја бруталност ја наложија потребата од воспоставување меѓународен систем за борба, се разбира доколку се сака преку тоа да се обезбеди правда и глобална безбедност а не лидерство и ореол на миротворство над сите.

Item Type: Article
Subjects: Scientific Fields (Frascati) > Social Sciences > Law
Divisions: Faculty of Law
Depositing User: Mr Mladen Kradzoski
Date Deposited: 11 Feb 2019 12:15
Last Modified: 11 Apr 2019 11:15
URI: https://eprints.uklo.edu.mk/id/eprint/1413

Actions (login required)

View Item View Item