ПРАВНО-ПОЛИТИЧКАТА БЕЗБЕДНОСНА ПОЛИТИКА НА ЕУ, РУСИЈА И НАТО ВО ГЛОБАЛНОТО БЕЗБЕДНОСНО ОПКРУЖУВАЊЕ

Veljanoska, Svetlana and Dukoski, Sasa (2013) ПРАВНО-ПОЛИТИЧКАТА БЕЗБЕДНОСНА ПОЛИТИКА НА ЕУ, РУСИЈА И НАТО ВО ГЛОБАЛНОТО БЕЗБЕДНОСНО ОПКРУЖУВАЊЕ. Horizons International scientific journal Series A Social Sciences and Humanities (9). pp. 93-102. ISSN 1857- 856X

[thumbnail of HORIZONTI_MK.pdf] Text
HORIZONTI_MK.pdf - Published Version

Download (1MB)

Abstract

Иако постои напредок во соработката помеѓу земјите членки на ЕУ и земјите наследнички на СССР по завршувањето на студената војна, мошне дискутабилно е нивото на таа соработка и искрените намери за нејзиното опстојување.
Овој труд има за цел да ја согледа соработката во сферата на надворешната и безбедносната политика на Европската Унија, Русија и НАТО- пактот предводен од САД. Првиот дел ќе биде посветен на соработката помеѓу Европската Унија и Русија, потоа состојбите во истата сфера од аспект на Русија и НАТО за на крај да се сублимира целокупното безбедносно опкружување во кое живее населението на Европа на почетокот на 21 век со посебен акцент на состојбите на Балканскиот полуостров .
Факт е дека помеѓу ЕУ и Русија постои политички дијалог кој датира од Спогодбата за соработка и партнерство на ЕУ и Русија и продолжува со среднорочната Стратегија на Русија кон ЕУ. Постојат и институционални врски преку кои двете страни редовно разменуваат мислења за клучните меѓународни проблеми. Овој труд има за цел да покаже дали тие се доволни во формирање на конструктивни односи и долгорочна соработка во областа на надворешнатаи безбедносна политика која добива се поголемо значење од аспект на населението за мир, стабилност и развој во светот.

Item Type: Article
Subjects: Scientific Fields (Frascati) > Social Sciences > Law
Divisions: Faculty of Law
Depositing User: Mr Mladen Kradzoski
Date Deposited: 11 Feb 2019 12:13
Last Modified: 11 Feb 2019 12:13
URI: https://eprints.uklo.edu.mk/id/eprint/1410

Actions (login required)

View Item View Item