TRAFFIC CORRIDORS IN THE REPUBLIC OF MACEDONIA AS A BASIS FOR DEVELOPMENT OF TOURISM

Marinoski, Naume and Korunovski, Saso (2014) TRAFFIC CORRIDORS IN THE REPUBLIC OF MACEDONIA AS A BASIS FOR DEVELOPMENT OF TOURISM. In: IX International scientific conference – “Logistics in changing environment”, Ravda, Bulgaria.

[thumbnail of TRUD-MARINOSKI-KORUNOVSKI-СООБРАЌАЈНИ КОРИДОРИ.docx] Text
TRUD-MARINOSKI-KORUNOVSKI-СООБРАЌАЈНИ КОРИДОРИ.docx

Download (47kB)

Abstract

Развојот на туризмот зависи од многу фактори. Тие можат да имат директно и индиректно влијание и можат да бидат структуирани на начин да делуваат без посебни интервенции или пак со влијание кое се врши на нивната структура. сообраќајните коридори се и екстерни и интерни фактори, односно фактори кои имаат фундаментално значење за развојот на туризмот. Нивниот карактер е определен со географската определеност и предиспонираност и со влијанието што земјата го врши во квалитетот на комуникативноста. Логистиката во сообраќајните коридори е важен чинител на вкупниот економски развој и посебно на туризмот како дејност. Поради тоа, утврдувањето на коридорите, опременоста на сообраќајниците по правците и логистичката инфраструктура се еден од многу важните чинители за развој на оваа дејност.
Република Македонија спаѓа во групата на земји кои имаат исклучително важна туристичко – географската положба по коридосрската условеност. Имено, централната позиција на Балканскиот Полуостров и овозможува таа да го контролира просметот на туристи на источниот правец на туристички движења и да се вкрстува по правец север-југ и исток-запад. Коридорите се основна гравитациона сообраќајна структура на која се надоврзуваат патни правци до туристичките локалитети и објекти. Тоа условува туризмот да заживее како дејност во средини кои во минатото не можеле да се освојат без сообраќајната инфраструклтура

Клучни зборови: Сообраќајни коридори, туризам, развој.

Item Type: Conference or Workshop Item (Paper)
Subjects: Scientific Fields (Frascati) > Social Sciences > Other social sciences
Divisions: Faculty of Tourism and Hospitality
Depositing User: Mr Bojan Sekulovski
Date Deposited: 25 Dec 2017 09:26
Last Modified: 25 Dec 2017 09:26
URI: https://eprints.uklo.edu.mk/id/eprint/1116

Actions (login required)

View Item View Item