Технологија на производство и употреба на конзерванси во овошни сокови

Томовска, Џулијана and Салихај, Диелон (2025) Технологија на производство и употреба на конзерванси во овошни сокови. Univerzitska konferencija -Univerzitet,,St. Kliment Ohridski,, - Bitola. (Submitted)

[thumbnail of Докторски проект - УКЛО, М-р Диелон Салихај.pdf] Text
Докторски проект - УКЛО, М-р Диелон Салихај.pdf

Download (1MB)

Abstract

Апстракт
Целта на ова истражување е да се анализира модерната технологија на производство на сокови од јаболко и праска, како и примената на конзерванси во нив, со фокус на физичко-хемиските, микробиолошките и органолептичките параметри. Суровината, пирето од јаболко и праска, по приемот во фабриката се подложува на почетна контрола преку мерење на pH, °Brix и органолептичка евалуација. Технолошкиот процес се одвива според современи стандарди, каде што се врши формулација на составот: врз основа на °Brix сокот се разредува со третиранa вода, а киселоста се регулира со лимонска киселина или пире од лимон. Кај сокот од праска се додава природна арома за компензирање на загубите на арома, додека сокот од јаболко се преработува без дополнителни ароми. По хомогенизацијата, производот се пастеризира на 85–95 °C за 15–30 секунди за инактивација на микроорганизмите и ензимите. Паралелно, амбалажата се стерилизира, а полнењето се изведува во асептички услови. Понатаму, готовиот производ се внесува во тунел за пастеризација (90–95 °C за околу 30 минути), со што се гарантира микробиолошка стабилност и подолг рок на траење. Земени се примероци во три фази: по приемот на суровината, по формулацијата и хомогенизацијата и после финалното пакување. Лабораториските анализи вклучуваат органолептичка евалуација (боја, арома, вкус, конзистенција), микробиолошки тестови и физичко-хемиски параметри. Главната цел е да се оцени употребата на конзерванси калиум сорбат (Е202) и натриум бензоат (Е211) и да се утврди нивната реална содржина преку HPLC метода. Очекуваните резултати ќе придонесат за процена на безбедноста на храната и усогласеноста со технолошките и законските стандарди.

Клучни зборови: Овошни сокови, конзерванси, натриум бензоат, калиум сорбат

Item Type: Article
Subjects: Scientific Fields (Frascati) > Agricultural Sciences > Agricultural biotechnology
Scientific Fields (Frascati) > Engineering and Technology > Other engineering and technologies
Divisions: Faculty of Biotechnical Sciences
Depositing User: Prof. d-r Dzulijana Tomovska
Date Deposited: 30 Sep 2025 10:01
Last Modified: 30 Sep 2025 10:01
URI: https://eprints.uklo.edu.mk/id/eprint/11116

Actions (login required)

View Item View Item