ПОНУДАТА НА ЕКО И ОРГАНСКА ХРАНА КАКО КОНКУРЕНТСКА ПРЕДНОСТ ВО УГОСТИТЕЛСТВОТО

Conić, Momčilo (2025) ПОНУДАТА НА ЕКО И ОРГАНСКА ХРАНА КАКО КОНКУРЕНТСКА ПРЕДНОСТ ВО УГОСТИТЕЛСТВОТО. /.

[thumbnail of MOMCILO DOKTORAT FINAL_86393e4f-9487-484f-a976-3a718b61df2f.pdf] Text
MOMCILO DOKTORAT FINAL_86393e4f-9487-484f-a976-3a718b61df2f.pdf - Published Version

Download (3MB)

Abstract

Безбедната храна игра клучна улога во поддршката на националните економии, трговијата и туризмот, истовремено придонесувајќи кон безбедноста на храната и исхраната, како и кон одржливиот развој. Со урбанизацијата и промените во потрошувачките навики, расте бројот на луѓе кои купуваат и консумираат храна подготвена на јавни места. Глобализацијата ја зголеми побарувачката за поширок асортиман на храна, што доведе до создавање на сè покомплексен и подолг глобален синџир на исхрана. Дополнително, климатските промени се предвидуваат како фактор кој ќе влијае на безбедноста на храната, додека по светската пандемија на Ковид-19 се зголеми интересот за еко, органска и безбедна храна Анализата на еко и органска храна во угостителските објекти овозможува јасна слика за идентификација на предизвиците и предностите од двете страни — угостители и гости. Задоволството на гостите придонесува за лојалност кон угостителските објекти, што пак ги открива различните маркетинг стратегии кои создаваат конкурентна предност на пазарот.
Многубројните истражувања на оваа тема создаваат хронолошка рамка, почнувајќи од воведувањето на еко и органска храна па до денес, кога интересот за овој вид храна рапидно расте, промовирајќи здрав начин на исхрана. Оваа докторска дисертација го става фокусот на значењето на еко и органската храна и начинот на кој угостителските објекти ја промовираат и создаваат успешна бизнис приказна.
Клучни зборови: еко и органска храна, здрава исхрана, конкурентска предност, маркетинг стратегии, промоција.

Item Type: Article
Subjects: Scientific Fields (Frascati) > Social Sciences > Other social sciences
Divisions: Faculty of Tourism and Hospitality
Depositing User: Prof. d-r Angela Vasileska
Date Deposited: 13 Feb 2025 10:55
Last Modified: 13 Feb 2025 10:55
URI: https://eprints.uklo.edu.mk/id/eprint/10711

Actions (login required)

View Item View Item