Advancing the Mechanisms for Prevention and Protection from Sexual Harassment at Universities in North Macedonia

Ilijevski, Ice and Stanojoska, Angelina and Susak, Ivona (2023) Advancing the Mechanisms for Prevention and Protection from Sexual Harassment at Universities in North Macedonia. Македонска ревија за кривично право и криминологија, 30.

[thumbnail of II AS ISL.pdf] Text
II AS ISL.pdf - Published Version

Download (381kB)

Abstract

Сексуалното вознемирување на универзитетите претставува значителна закана за
благосостојбата и условите за студирање и работа на студентите и вработените на
универзитетите. Исто така, претставува сериозен проблем што може да предизвика широк
спектар на емоционални и физички проблеми за жртвите.
Целта на трудот е подобрување на механизмите за превенција и заштита од сексуално
вознемирување на универзитетите во Република Северна Македонија преку истражување
на клучните компоненти како усогласување на законските процедури и стандарди,
едукација за превенција, подигнување на свеста за пријавување, достапни механизми за
известување, услуги за поддршка насочени кон жртвата и мерки за одговорност и казнивост.
Најважно е да се создаде безбедна и инклузивна средина за еднаков пристап до
образованието спречувајќи негативни последици и трауми.
Во трудот се нагласува важноста на сеопфатните механизми за создавање универзитетски
средини каде што сите поединци ќе може да напредуваат ослободени од заканата од
сексуално вознемирување.

Item Type: Article
Subjects: Scientific Fields (Frascati) > Social Sciences > Law
Scientific Fields (Frascati) > Social Sciences > Other social sciences
Divisions: Faculty of Law
Depositing User: Prof. d-r. Angelina Stanojoska
Date Deposited: 10 Jun 2024 08:09
Last Modified: 10 Jun 2024 08:09
URI: https://eprints.uklo.edu.mk/id/eprint/10012

Actions (login required)

View Item View Item