Карактеристики на позначајните финансиски системи на земјите-членки на Европската унија

Temelkovska-Anevska, Elena (2017) Карактеристики на позначајните финансиски системи на земјите-членки на Европската унија. Меѓународен дијалог: Исток-Запад, 4 (1). pp. 37-43. ISSN 1857-9299

Full text not available from this repository.

Abstract

Земјите членки на Европската унија, особено основачите се класифицирани како високо развиени земји, што подразбира дека покрај другото имаат и високо развиен правен и финансиски систем. Целта на земјите аспиранти за влез во политичката и економска унија е достигнување на нивото на развој на земјите членки. Преку прилагодување на правната регулатива и имплементација на софицистицирани финансиски системи квалитативно се развиваат финансиските институции, стануваат се постабилни и поотпорни на кризи, со што директно влијаат и врз стабилноста на економијата. Иако за регулативата на финансиските институции во Европската унија, во кои најголемо учество имаат банките е доверена на единствен регулатор, сепак различната историја, демографските, политичките, економските и други карактеристики го прават финансиски систем различен во секоја земја членка. Финансискиот сектор е во постојано менување како структурно така и квалитативно, заради унапредување на функциите на институциите, пред се во насока на поддршка и развој на економијата. Во трудот се анализирани повлијателните финансиски системи на државите во Европската унија и изведени се заклучоци за нивната сличност и разлики во нејзините рамки.

Item Type: Article
Subjects: Scientific Fields (Frascati) > Social Sciences > Law
Divisions: Faculty of Law
Depositing User: Prof. d-r. Elena Temelkovska
Date Deposited: 08 Oct 2022 08:28
Last Modified: 08 Oct 2022 08:28
URI: http://eprints.uklo.edu.mk/id/eprint/7218

Actions (login required)

View Item View Item