Идентификација и специфичости во работата со математички таленти

Seweryn-Kuzmanovska, Marzanna and Chalamani, Sonja and Kotevska, Elena Идентификација и специфичости во работата со математички таленти. НАДАРЕНИТЕ И ТАЛЕНТИРАНИТЕ КРЕАТОРИ НА ПРОГРЕСОТ. ВТОРА ИНТЕРНАЦИОНАЛНА НАУЧНА КОНФЕРЕНЦИЈА.. ISSN 159.928.22:37. 015(063)

Full text not available from this repository.

Abstract

Во образовниот систем на една земја, работата со талентирани ученици, а посебно талентирани ученици по математика, се смета за многу важна негова компонента. Стимулирањето на талентираните ученици е најдобра инвестиција на едно општество, затоа што плодовите од таквата работа придонесуваат за негов напредок. Бидејќи талентот не е само „дар од боговите“, т.е. не е само резултат на наследната еволуција на човекот, туку е многу работа и постојан развој на личноста, затоа во овај труд ставен е посебен акцент на раната идентификација на талентираните ученици, начинот на нивно препознавање и негување на нивниот математички талент и работата со таквите ученици. Наставникот има можност да ги споредува и да ги препознава учениците кои квантитативно и квалитативно побрзо напредуваат во споредба со нивните врсници. Постапката за пронаоѓање на талентирани ученици по математика е насочена кон оние специфични карактеристики по кои овие ученици се разликуваат од нивните врсници. Карактеристики на таквите ученици се: изразито добар училишен успех, научна метода на мислење, супериорна интелектуална способност, неограничена љубопитност, креативност и оригиналност. Многу важна работа е мотивацијата на овие ученици со стипендии, учество на меѓународни и домашни натпревари, членување во меѓународни организации.

Item Type: Article
Subjects: Scientific Fields (Frascati) > Natural sciences > Mathematics
Divisions: Faculty of Education
Depositing User: Prof. d-r. Elena Kotevska
Date Deposited: 16 Sep 2022 09:06
Last Modified: 16 Sep 2022 09:06
URI: http://eprints.uklo.edu.mk/id/eprint/6983

Actions (login required)

View Item View Item