УЛОГАТА НА ЕЛЕКТРОНСКИТЕ ЛЕКСИКОГРАФСКИ РЕСУРСИ ЗА ФРАНЦУСКИ ЈАЗИК ВО ИСТРАЖУВАЊАТА НА ЛЕКСИЧКИТЕ ЗАЕМКИ

Nikolovski, Zoran УЛОГАТА НА ЕЛЕКТРОНСКИТЕ ЛЕКСИКОГРАФСКИ РЕСУРСИ ЗА ФРАНЦУСКИ ЈАЗИК ВО ИСТРАЖУВАЊАТА НА ЛЕКСИЧКИТЕ ЗАЕМКИ. In: Електронските ресурси и филолошките студии, 12-13.09.2013, Филолошки факултет “Блаже Конески”-Скопје, Скопје. (Unpublished)

[img] Slideshow
Ulogata na elektronskite leksikografski rezursi za francuski jazik vo istrazuvanjata na leksickite zaemki.pptx

Download (276kB)

Abstract

Брзиот развој на технологијата создава услови за динамичен развој на електронските ресурси кои даваат значителен придонес во проучувањето на јазиците. Дигитализизацијата овозможува пренесување на знаењата и информациите на нови, современи носачи на податоци со помош на кои побрзо и полесно се доаѓа до бараната информација. Така, се создаваат повеќе програми и електронски алатки со кои се дава можност за брзо и ефикасно пребарување на речниците и енциклопедиите, проверка и корекција на правописот, граматиката и сл. Во овој труд сакаме да ја претставиме улогата на електронските лексикографски ресурси за француски јазик во истражувањата на заемките коишто од ден на ден стануваат сè побројни. На интернет мрежата можат да се консултираат повеќе онлајн-речници (Trésor de la langue française, Dictionnaire de l'Académie française, Dictionnaire Visuel, Dictionnaire Larousse, Dictionnaire Electronique des Synonymes, Le grand dictionnaire terminologique и др.) кои до неодамна беа објавувани само во традиционалната хартиена форма и даваат значителен придонес во истражувањата на заемките.

Item Type: Conference or Workshop Item (Poster)
Uncontrolled Keywords: електронски лексикографски ресурси, лексички заемки, француски јазик
Subjects: Scientific Fields (Frascati) > Humanities > Languages and literature
Divisions: Faculty of Economics
Depositing User: Prof. d-r Zoran Nikolovski
Date Deposited: 15 Sep 2022 10:17
Last Modified: 15 Sep 2022 10:17
URI: http://eprints.uklo.edu.mk/id/eprint/6833

Actions (login required)

View Item View Item