ИДЕНТИФИКУВАЊЕ НА КЛУЧНИТЕ БАРИЕРИ ЗА ИНТЕГРИРАН ПАЗАР НА РИЗИЧЕН КАПИТАЛ ВО ЕУ

Djurovski, Anastas and Kostadinovski, Aleksandar (2020) ИДЕНТИФИКУВАЊЕ НА КЛУЧНИТЕ БАРИЕРИ ЗА ИНТЕГРИРАН ПАЗАР НА РИЗИЧЕН КАПИТАЛ ВО ЕУ. Proceedings of International Conference Digitalisation and Cyber Security as Managerial Challenges. pp. 255-265. ISSN ISBN -978-608-4729-10-5

[img] Text
6konfZbornik.pdf - Accepted Version

Download (8MB)

Abstract

Ориентацијата за интегриран пазар на ризичен капитал на е една од клучните цели за постигнување на единствен пазар на финансиски услуги. На патот кон постигнувањето на оваа клучна цел стојат препреки кои од кои што зависи исполнувањето на споментата цел. Европската комисија уште од 1998 година е со став дека Ризичниот капитал е основа за зголемување на вработеноста во ЕУ, но заклучува дека: „бариерите за интгрираниот пазар на ризичен капитал во рамките на ЕУ сеуште остануваат“.Во трудот ги анализираме основните бариери за интегриран пазар на ризичен капитал, причните за нивното постоење и начините на нивно решавање.

Item Type: Article
Subjects: Scientific Fields (Frascati) > Social Sciences > Economics and Business
Scientific Fields (Frascati) > Social Sciences > Law
Divisions: Faculty of Law
Depositing User: Prof. d-r. Anastas Dzurovski
Date Deposited: 26 Apr 2021 10:10
Last Modified: 26 Apr 2021 10:10
URI: http://eprints.uklo.edu.mk/id/eprint/6360

Actions (login required)

View Item View Item