НАДЛЕЖНОСТИТЕ НА ОПШТИНИТЕ ВО ПРОМОЦИЈАТА И ПРАКТИКУВАЊЕТО НА ДЕТСКИТЕ ПРАВА

Veljanoska, Svetlana (2020) НАДЛЕЖНОСТИТЕ НА ОПШТИНИТЕ ВО ПРОМОЦИЈАТА И ПРАКТИКУВАЊЕТО НА ДЕТСКИТЕ ПРАВА. Правен дијалог, / (22). pp. 50-58. ISSN 1857-7644

Full text not available from this repository.
Official URL: https://www.ihr.org.mk/storage/app/media/Legal%20D...

Abstract

Надлежностите на локалната самоуправа се директно поврзани со промоцијата, остварувањето, практикувањето и заштитата на правата на детето. Со децентрализацијата и пренесувањето на голем дел од обврските на државата, на локално ниво (на ниво на општини), се пренесуваат и обврските што државата ги прифатила, на меѓународно ниво. Возрасните, кои се непосредно присутни во органите на власта и возрасните во локалните заедници добиваат исклучително голема улога во градењето на систем во кој детето може да биде сместено како рамноправен субјект, носител на правата и активен учесник во живеењето. Секоја од надлежностите на општината има непосредна или посредна врска со детето и во остварувањето на секоја од нив, општинските власти и локалната заедница треба да ги имаат предвид базичните принципи на концептот: преживување и развој, најдобар интерес на детето, недискриминација и партиципација (учество) на детето со сопствено мислење. Овој труд има за цел да направи анализа на законодавството со кое општините имаат надлежности во делот на промоција, заштита, практикување и остварување на детските права Клучни зборови: дете, локална самоуправа, надлежности, права, практикување

Item Type: Article
Subjects: Scientific Fields (Frascati) > Social Sciences > Law
Divisions: Faculty of Law
Depositing User: Prof. d-r. Svetlana Veljanoska
Date Deposited: 24 Dec 2020 07:23
Last Modified: 24 Dec 2020 07:23
URI: http://eprints.uklo.edu.mk/id/eprint/5996

Actions (login required)

View Item View Item