Потреба за пост-индустриска менаџерска парадигма (2)

Petrevska Nechkoska, Renata (2018) Потреба за пост-индустриска менаџерска парадигма (2). Еквилибриум (26). pp. 16-18. ISSN 2671-3349

Full text not available from this repository.
Official URL: http://eccfp.edu.mk/files/biltens/ekvilibrium26_za...

Abstract

Комплементарно на промените во гледиштата и пристапот кон работите на денешнината и иднината преку призмата на рамката ‘sense-and-respond’, неопходно е да се изваја и профилот на менаџерот кој би бил соодветен во својата улога - да води кон адаптирање на промените како и кон иницирање на промени со цел напредок и успех. Главните аспекти на новиот менаџерски профил се следниве препознатливи проблеми: Елиминирање на суб-оптимизацијата; Дознавање порано на значењето на она што се случува сега (Knowing earlier the meaning of what is happening now); Креирање и имплементирање ефективни организации кои се центрирани околу потрошувачот; Кохерентни иновации и овластување на членовите на тимот; Дизајнирање на организациите како систем; Воспоставување и одржување на организациско порамнување и баланс.

Item Type: Article
Subjects: Scientific Fields (Frascati) > Social Sciences > Economics and Business
Divisions: Faculty of Economics
Depositing User: Mr Dimitar Risteski
Date Deposited: 29 Feb 2020 17:50
Last Modified: 29 Feb 2020 17:50
URI: http://eprints.uklo.edu.mk/id/eprint/3651

Actions (login required)

View Item View Item