Влијателни економисти – Питер Дракер

Risteska,, Aneta (2014) Влијателни економисти – Питер Дракер. Еквилибриум (15). pp. 14-15. ISSN 2671-3349

WarningThere is a more recent version of this item available.
Full text not available from this repository.
Official URL: http://eccfp.edu.mk/files/biltens/15_nov.pdf

Abstract

Peter Ferdinand Drucker е еден од најголемите великани на 20 век и татко на современиот менаџмемт. Роден е во Виена во 1909 година, а своето образование го стекнал во Австрија и Англија. Од 1929 година е странски дописник и економист во Mеѓународната банка на Англија. Во 1931 година се стекнал со докторат по јавно и меѓународно право. Една година подоцна започнал да пишува есеи кои не биле омилени кај нацистите, па токму затоа под притисок на фашистите морал да се пресели во Лондон, а потоа во 1937 се преселил во САД. Таму работел како економист и дописник за група британски банки и осигурителни друштва.

Item Type: Article
Subjects: Scientific Fields (Frascati) > Social Sciences > Economics and Business
Divisions: Faculty of Economics
Depositing User: Mr Dimitar Risteski
Date Deposited: 26 Feb 2020 13:29
Last Modified: 26 Feb 2020 13:29
URI: http://eprints.uklo.edu.mk/id/eprint/3474

Available Versions of this Item

Actions (login required)

View Item View Item