Влијателни економисти – Питер Дракер

Risteska, Aneta (2014) Влијателни економисти – Питер Дракер. Еквилибриум (15). pp. 14-15. ISSN 2671-3349

This is the latest version of this item.

Full text not available from this repository.

Abstract

Peter Ferdinand Drucker е еден од најголемите великани на 20 век и татко на современиот менаџмемт. Роден е во Виена во 1909 година, а своето образование го стекнал во Австрија и Англија. Од 1929 година е странски дописник и економист во Mеѓународната банка на Англија. Во 1931 година се стекнал со докторат по јавно и меѓународно право. Една година подоцна започнал да пишува есеи кои не биле омилени кај нацистите, па токму затоа под притисок на фашистите морал да се пресели во Лондон, а потоа во 1937 се преселил во САД. Таму работел како економист и дописник за група британски банки и осигурителни друштва.

Item Type: Article
Subjects: Scientific Fields (Frascati) > Social Sciences > Economics and Business
Divisions: Faculty of Economics
Depositing User: Mr Dimitar Risteski
Date Deposited: 05 Mar 2020 12:11
Last Modified: 05 Mar 2020 12:11
URI: https://eprints.uklo.edu.mk/id/eprint/3872

Available Versions of this Item

Actions (login required)

View Item View Item