Состојби на македонскиот пазар за бизнис интелигенција

Zdraveski, Dejan (2013) Состојби на македонскиот пазар за бизнис интелигенција. Еквилибриум (12). pp. 9-11. ISSN 2671-3349

Full text not available from this repository.
Official URL: http://eccfp.edu.mk/files/biltens/ekvilibrium_okto...

Abstract

Сè поголемите барања на корисниците имаат значително влијание врз понудата на алатки за бизнис интелигенција на софтверскиот пазар на бизнис интелигенција. Проширувањето на пазарот на бизнис интелигенцијата со сé поголем број алатки е резултат на значителното зголемување на побарувачката од широк спектар на корисници како бизнис аналитичари, ИТ професионалци, клиенти, регулатори, професионални аналитичири итн. Секој тип корисник има свои посебни барања што, во голема мера, придонесува за зголемувањето на бројот на различните апликации, иако таквите барања често може да бидат и конфликтни меѓу себе. Така, на пример, од една страна се барањата на бизнис корисниците за кориснички ориентирани и флексибилни апликации со голема аналитичка моќ, наспроти барањата на ИТ професионалците за стандардизирани апликации што ќе овозможуваат предвидување и ќе ги задоволуваат сите стандарди во однос на квалитетот на податоците.

Item Type: Article
Subjects: Scientific Fields (Frascati) > Social Sciences > Economics and Business
Divisions: Faculty of Economics
Depositing User: Mr Dimitar Risteski
Date Deposited: 24 Feb 2020 21:40
Last Modified: 24 Feb 2020 21:40
URI: http://eprints.uklo.edu.mk/id/eprint/3405

Actions (login required)

View Item View Item