(Видео) Николоски: Поголема продуктивност да се вгради во цените на крајните производи и услуги

Nikoloski, Dimitar (2024) (Видео) Николоски: Поголема продуктивност да се вгради во цените на крајните производи и услуги. [Video]

[thumbnail of Интервју за емисија Трилинг] Video (Интервју за емисија Трилинг)
watch_v=4MHhgNEbA1I&feature=youtu.be - Other
Restricted to Registered users only until 2030.

Download (716kB)

Abstract

Неформалната економија е продолжение на посттранзицискиот период на македонското општество. Тука пред се зборувам за високата невработеност која постоеше, сивата економија и емиграцијата се јавија како облици на алтернативно прилагодување на пазарот на труд. Неформалниот сектор вклучува цел спектрум на лица кои се инволвирани.
Дигиталната трансформација која се случува во глобални рамки доаѓа и кај нас, тоа беше поттикнато и од пандемиската криза. Веќе не претставува чудно работењето од дома, новите форми како фриленсингот, тие и во светски рамки не се целосно регулирани. Тоа е феномен кој дополнително треба да се регулира.
Продуктивноста на трудот е важна променлива величина која влијае врз амортизирање на порастот на платите да не се прелее во сегментот на порастот на цените на производите и услугите.

Item Type: Video
Subjects: Scientific Fields (Frascati) > Social Sciences > Economics and Business
Divisions: Faculty of Economics
Depositing User: Efp Eprints
Date Deposited: 07 May 2024 07:39
Last Modified: 07 May 2024 07:39
URI: https://eprints.uklo.edu.mk/id/eprint/9965

Actions (login required)

View Item View Item