Можностите и заканите на гиг економијата

Nikoloski, Dimitar (2024) Можностите и заканите на гиг економијата. fakulteti.mk.

Full text not available from this repository.

Abstract

Главниот предизвик на властите е да создадат услови во кои гиг-работниците ќе имаат корист од подобрените ефикасност и продуктивност што ги создаваат дигиталните платформи, истовремено приспособувајќи ја неформалната димензија кон генерирање вредност во формалната економија. Бидејќи најголем дел од приходите генерирани во гиг-економијата остануваат непријавени, друг предизвик е воспоставување праведно оданочување кое би обезбедило учество на гиг-работниците во системот на социјална заштита. Во овој контекст, постои широк простор за подобрување особено кај земјите во развој со цел да се преземат информирани одлуки засновани врз сознанија.

Item Type: Article
Subjects: Scientific Fields (Frascati) > Social Sciences > Economics and Business
Divisions: Faculty of Economics
Depositing User: Efp Eprints
Date Deposited: 07 May 2024 07:38
Last Modified: 07 May 2024 07:38
URI: https://eprints.uklo.edu.mk/id/eprint/9962

Actions (login required)

View Item View Item