Предлог решенија и поставување на постројка за искористување на отпадот како енергенс во Југозападниот регион на РС Македонија

Dimitrieska, Cvete and Dimovski, Blagoj (2024) Предлог решенија и поставување на постројка за искористување на отпадот како енергенс во Југозападниот регион на РС Македонија. In: ГОДИШНА КОНФЕРЕНЦИЈА (зимска сесија) на студентите на трет циклус студии за презентација на докторски проекти. (Submitted)

[thumbnail of Докторски проект VTOR 03.02.2024.pdf] Text
Докторски проект VTOR 03.02.2024.pdf - Accepted Version
Restricted to Registered users only until 3 February 2030.

Download (1MB) | Request a copy

Abstract

Анализата за енергетско искористување на цврстиот комунален отпад во Југозападниот регион на Македонија, бара проучување на термоенергетските циклуси преку кои ќе работат идејните енергетски постројки кои што ќе го користат отпадот како влезно гориво. Статистичките извештаи даваат квалитативна и квантитативна рамка за енергетскиот потенцијал на цврстиот комунален отпад во Југозападниот регион. Според тоа, дадени се резултати од пресметките за енергетскиот потенцијал на отпадот ако е третиран преку процеси на инсинерација и анаеробна дигестија. Направен е детален осврт за потенцијалот за создавање на метан преку анаеробна дигестија врз основа на резултати од енергетски испитувања и симулации. Исто така, прикажани се основни и надградени физички модели кои се потпираат врз термоенергетските циклуси при согорување на отпадот и добивање на енергија (WtE постројки). Овие варијанти треба да ги прикажат можностите за избор на WtE постројка која ќе ги задоволи критериумите за одржлив енергетски развој

Item Type: Conference or Workshop Item (Paper)
Subjects: Scientific Fields (Frascati) > Engineering and Technology > Environmental engineering
Divisions: Faculty of Technical Sciences
Depositing User: Prof. d-r. Cvete Stefanovska
Date Deposited: 08 Feb 2024 11:12
Last Modified: 08 Feb 2024 11:13
URI: https://eprints.uklo.edu.mk/id/eprint/9758

Actions (login required)

View Item View Item