ОПРЕДЕЛУВАЊЕ НА ПАРАМЕТРИТЕ НА НАДЕЖНОСТА ЗА ВАЛЦИТЕ НА ТРАНСПОРТЕРИТЕ СО ЛЕНТА ВО ЈАГЛЕНОВИОТ СИСТЕМ НА РУДНИКОТ ОСЛОМЕЈ - КИЧЕВО

Rika, Safet and Hristovska, Elizabeta (2024) ОПРЕДЕЛУВАЊЕ НА ПАРАМЕТРИТЕ НА НАДЕЖНОСТА ЗА ВАЛЦИТЕ НА ТРАНСПОРТЕРИТЕ СО ЛЕНТА ВО ЈАГЛЕНОВИОТ СИСТЕМ НА РУДНИКОТ ОСЛОМЕЈ - КИЧЕВО. Doctoral thesis, Tehnicki fakultet - Bitola.

[thumbnail of Doktorski proekt - Safet Rika.pdf] Text
Doktorski proekt - Safet Rika.pdf

Download (1MB)

Abstract

АПСТРАКТ
Во овој докторски проект се анализираат случајните непредвидливи машински
откази кои настанале кај јаглениот систем, само од страна на транспортерите со лента
како подсистем во јагленовиот систем, поради заменување на челичните носечки валци,
во површинскиот коп за јаглен Осломеј – Кичево. Отказите на валците се анализирани
од аспект на определување на надежноста во подолг временски период (23 години).
Користејќи ги статистичките распределби познати во науката за надежноста, особено
групното лабораториско испитување преку Вејбуловата хартија и рангот на медианите,
се добива средното време до отказите, интензитетот на отказите и надежноста,
пресметани математички и прикажани дијаграмски, за периодот од 1999 година до 2021
година.
Клучни зборови:
Надежност, интензитет на откази, MTBF, челични валци, транспортери со гумена
лента

Item Type: Thesis (Doctoral)
Subjects: Scientific Fields (Frascati) > Engineering and Technology > Mechanical engineering
Divisions: Faculty of Technical Sciences
Depositing User: Prof. d-r Elizabeta Hristovska
Date Deposited: 15 Apr 2024 09:38
Last Modified: 15 Apr 2024 09:38
URI: https://eprints.uklo.edu.mk/id/eprint/9741

Actions (login required)

View Item View Item