ТЕХНОЛОГИЈА НА ОДГЛЕДУВАЊЕ МАСЛЕНА ТИКВА (Cucurbita Pepo L.) И ПРИМЕНА НА СЕМЕТО ВО ТЕХНОЛОШКИ ПРОЦЕСИ

Gashi, Artan ТЕХНОЛОГИЈА НА ОДГЛЕДУВАЊЕ МАСЛЕНА ТИКВА (Cucurbita Pepo L.) И ПРИМЕНА НА СЕМЕТО ВО ТЕХНОЛОШКИ ПРОЦЕСИ. In: ГОДИШНА КОНФЕРЕНЦИЈА (зимска сесија) на студентите на трет циклус студии за презентација на докторски проекти, 03.02.2024, University St. Kliment Ohridski - Bitola.

[thumbnail of Докторски проект / Doctoral project] Text (Докторски проект / Doctoral project)
artan-gashi.pdf - Presentation

Download (578kB)

Abstract

Граѓаните веќе се свесни дека растителните масла содржат есенцијални соединенија, како што се некои незаситени масни киселини, но и ефектот што произлегува од минорните соединенија кои и во ниска концентрација играат клучна улога, како што се полифеноли, каротеноиди, антиоксидативни и биоактивни соединенија кои може да бидат зачувани само доколку маслата се добиени при ладно цедење затоа што
рафинирањето би предизвикало губење на сите хранливи вредности. Според тоа, најдобро е кога маслото се добива исклучиво од семиња со обично механичко пресување, а потоа по потреба се прави седиментација, но никако не смее да се применува рафинирање. Овој труд ја обработува технологијата на одгледување, а посебен акцент му дава на методот на печење, од кој произлегува дека најдобрите примероци со највисока стабилност на масло се примероците печени на температура од 90 до 110 oC. Растот на стабилноста нуди и подолг рок на употреба, но и растење на формирани антиоксидантни соединенија кои влијаат врз оваа стабилност, а, исто така, овие соединенија играат улога при подобрување на квалитативниот и здравствениот состав на маслото.
Покрај ова, печеното масло од тиква се применува и во други прехранбени продукти, како на пример во масло од риба, при што ја зајакнува липидната стабилност, но и ги збогатува нутритивните вредности. Исто така, печеното масло од тиква се употребува и при правењето тврдо сирење, каде што придонесува за зајакнување на стабилноста на производот.
Врз основа на сите добиени резултати во овој докторски труд, може да се потврди дека технологијата на одгледување на овој вид тиква е со многу придобивки - за добивање семе и цедено масло. Процесот на печење на семето нуди огромна придобивка за добивање финално квалитетно масло. Покрај ова, додавањето вакво печено масло во храната е ефикасна и безбедна постапка со која се збогатува квалитетот на храната и се продолжува нејзиниот рок на употреба. Овие резултати ќе придонесат за едукација на јавноста околу огромните можности да се комбинираат природните земјоделски ресурси и научните знаења на оваа постапка.

Item Type: Conference or Workshop Item (Paper)
Subjects: Scientific Fields (Frascati) > Agricultural Sciences > Agricultural biotechnology
Divisions: Faculty of Biotechnical Sciences
Depositing User: Prof. d-r Nikolche Jankulovski
Date Deposited: 22 Feb 2024 11:48
Last Modified: 22 Feb 2024 11:48
URI: https://eprints.uklo.edu.mk/id/eprint/9736

Actions (login required)

View Item View Item