УЛОГАТА НА ДИГИТАЛНАTA ТРАНСФОРМАЦИЈА ВО РАЗВОЈ НА ПРЕТПРИЈАТИЈАТА

Petrovski, Josif and Petrovska, Kristina and Stojanovska, Vesna (2023) УЛОГАТА НА ДИГИТАЛНАTA ТРАНСФОРМАЦИЈА ВО РАЗВОЈ НА ПРЕТПРИЈАТИЈАТА. In: SEVENTH INTERNATIONAL SCIENTIFIC CONFERENCE CONTEMPORARY MANAGEMENT CHALLENGES AND ORGANIZATIONAL SCIENCES THEMATIC FOCUS ACADEMIC AND MANAGERIAL CHALLENGES, ACHIEVEMENTS AND LESSONS LEARNED IN COUNTRIES TRANSITIONING TOWARDS MARKET ECONOMY, 3-4, November 2022, BAS INSTITUTE OF MANAGEMENT, BITOLA.

Full text not available from this repository.

Abstract

Со развојот на технологијата, во денешно време дигиталната трансформација е задолжителна за
сите бизниси, од мали до најголеми. Токму дигиталната трансформација е причина зошто толку многу
области во животот се фундаментално различни од оние од пред 20 години. Она што најчесто не е јасно
во бизнис опкружувањето е што всушност значи дигиталната трансформација. Дали е само привлечен
начин да се каже користење на интернет сервиси и облак технологија? Какви чекори треба да преземеме
на почеток? Дали треба да отвориме нови работни места или да ангажираме надворешни услуги? Кои
делови од деловната стратегија да се сменат? Дали сѐ ова навистина вреди?
Дигиталната трансформација зема дигитален пристап кон сите аспекти на бизнисот, од искуствата
на клиентите до крајните процеси. Користи вештачка интелигенција, автоматизација, технологија на
облак и други дигитални технологии за да ги искористи податоците и да поттикне интелигентни работни
текови, побрзо и попаметно донесување одлуки и одговор во реално време при промени на пазарот. Овој
труд има за цел да ги посочи основните термини и модели за поставување техничка и оперативна основа,
да се развива и да одговори на најдобар можен начин на непредвидливи и постојано променливи
очекувања на клиентите, пазарни услови и локални или глобални настани.

Item Type: Conference or Workshop Item (Paper)
Subjects: Scientific Fields (Frascati) > Natural sciences > Computer and information sciences
Scientific Fields (Frascati) > Social Sciences > Economics and Business
Divisions: Faculty of Education
Depositing User: Josif Petrovski
Date Deposited: 02 Sep 2023 14:55
Last Modified: 02 Sep 2023 14:55
URI: https://eprints.uklo.edu.mk/id/eprint/8804

Actions (login required)

View Item View Item