ПРИМЕНА НА СОВРЕМЕНИ КОМПЈУТЕРСКИ АЛАТКИ ПРИ ДЕТЕКТИРАЊЕ ИМПРОВИЗИРАНИ ЕКСПЛОЗИВНИ НАПРАВИ

Малип-Саздовска, Марина and Иванов, Александар and Бабаноски, Кире (2023) ПРИМЕНА НА СОВРЕМЕНИ КОМПЈУТЕРСКИ АЛАТКИ ПРИ ДЕТЕКТИРАЊЕ ИМПРОВИЗИРАНИ ЕКСПЛОЗИВНИ НАПРАВИ. МЕЃУНАРОДНО НАУЧНО СПИСАНИЕ БЕЗБЕДНОСТ (8). pp. 71-84. ISSN 2671-3764

Full text not available from this repository.

Abstract

Целта на овој труд е да прикаже како функционираат операциите за детектирање, идентификување, деактивирање, уништување и отстранување на импровизирани експлозивни направи од страна на надлежните државни субјекти во согласност со воспоставените национални протоколи. Притоа, дадена е споредба и поврзаност со неексплодираните убојни средства и опис на опасноста од нив по лицата кои се вклучени во операциите за нивно справување, но и пошироката околина. Во таа насока се објаснуваат и предизвиците и ограничувањата кои влијаат на ефективноста и ефикасноста на севкупните операции за справување со ваквите закани кои се преземаат од надлежните тимови. За таа цел, во трудот се прикажани и можностите кои ги нуди модерната информатичко-комуникациска технологија, заедно со предностите кои ги имаат за собирање докази за идентификација на неексплодирани убојни средства и импровизирани експлозивни направи.
Притоа, се презентираат и постигнувањата од ВЕКТОР проектот – развивањето на алатката за виртуелно собирање докази за идентификација и
онеспособување неексплодирани убојни средства, во која МВР беше партнер,
односно краен корисник.

Item Type: Article
Subjects: Scientific Fields (Frascati) > Social Sciences > Other social sciences
Divisions: Faculty of Security
Depositing User: Ms. Olivera Trajanova
Date Deposited: 09 Jul 2023 14:29
Last Modified: 09 Jul 2023 14:29
URI: https://eprints.uklo.edu.mk/id/eprint/8575

Actions (login required)

View Item View Item