ПЕРСПЕКТИВНИ ОРИЕНТАЛСКИ СОРТИ ТУТУН И СОРТНАТА СТРУКТУРА ВО МАКЕДОНСКОТО ПРИМАРНО ПРОИЗВОДСТВО НА ТУТУН

Dimitrieski, Miroslav and Miceska, Gordana (2022) ПЕРСПЕКТИВНИ ОРИЕНТАЛСКИ СОРТИ ТУТУН И СОРТНАТА СТРУКТУРА ВО МАКЕДОНСКОТО ПРИМАРНО ПРОИЗВОДСТВО НА ТУТУН. 200 . COBBISS.MK-ID 58772741. ISBN 978-9989-767-88-3

[thumbnail of book] Other (book)
Kniga MG.pdf - Published Version

Download (82MB)

Abstract

За современото интензивно производство на ориенталскиот тутун, како и кај другите земјоделски култури од првостепено значење е создавањето и воведувањето на нови сорти.
Сепак, постигнувањето на високи приноси и остварувањето на добар квалитет кај ориенталскиот тутун не е само резултат на воведувањето и одгледувањето на нови сорти тутун, тоа е подеднакво резултат на примената на современи технологии на производство. Имајќи го во предвид големото стопанско значење на производството на ориенталскиот тутун за нашата земја, императивно се наложи потребата од издавање на еден ваков учебник од областа на селекцијата на тутунот, во кој на јасен и разбирлив стил се опфатени и презентирани карактеристиките на перспективните ориенталски сорти тутун, како и сортната структура во примарното производство. Воедно, во него се прикажани карактеристиките на одделните комерцијализирани сорти тутун кои биле досега, а и оние кои сега се вклучени во производниот сортимент на примарното производство. Поголемиот дел од сортите се прикажани со фотографии, кои овозможуваат подобро запознавање на фенотипските карактеристики на сортата, како и нивно меѓусбно распознавање по фенотипот.

Item Type: Book
Subjects: Scientific Fields (Frascati) > Agricultural Sciences > Agriculture, forestry and fisheries
Divisions: Scientific Tobacco Institute
Depositing User: Nit Eprints
Date Deposited: 11 Jul 2023 08:30
Last Modified: 11 Jul 2023 08:30
URI: https://eprints.uklo.edu.mk/id/eprint/8535

Actions (login required)

View Item View Item