ПОЛИЦИСКО РАБОТЕЊЕ ВО ДЕМОКРАТИЈА

Gogov, Bogdanco and Ivanovski, Jonche (2023) ПОЛИЦИСКО РАБОТЕЊЕ ВО ДЕМОКРАТИЈА. 2671, LXI (8). pp. 17-30. ISSN 2671-3764

Full text not available from this repository.

Abstract

Текстот презентира рамка од неколку фактори кои овозможуваат
практикување на демократски процедури во полициското работење, со цел
полицијата да ги исполни очекувањата од јавноста и да се стекне со
легитимитет. Легитимноста зависи од довербата на јавноста дека државната
моќ ќе се користи во согласност со потребите во едно демократско општество.
Затоа јавната доверба исполнува важна легитимизирачка функција од која
зависи подготвеноста на граѓаните да соработуваат со полицијата во
разрешувањето на безбедносните прашања. Нивоата на доверба во полицијата
се водени од способноста на полицијата да постапува во согласност со
демократските стандарди за законитост, објективност, емпатија, одговорност,
знаење, ефикасност и ефективност. Функционирањето на полицијата врз овие
основи учествува во создавањето побезбедно општество, а од стратегиски
аспект обезбедува реформа и развој на полицијата во насока на доследна
заштита на човековите права.
Клучни зборови : полициско работење; човекови права; демократски
стандарди и практика за полициска работа.

Item Type: Article
Subjects: Scientific Fields (Frascati) > Social Sciences > Educational sciences
Scientific Fields (Frascati) > Humanities > Other humanities
Scientific Fields (Frascati) > Social Sciences > Other social sciences
Divisions: Faculty of Security
Depositing User: Ms. Olivera Trajanova
Date Deposited: 22 Jun 2023 11:24
Last Modified: 01 Jan 2024 22:00
URI: https://eprints.uklo.edu.mk/id/eprint/8496

Actions (login required)

View Item View Item