ЗНАЧЕЊЕТО НА ДОВЕРБАТА НА ЈАВНОСТА ВО ПОЛИЦИЈАТА

Gogov, Bogdanco (2023) ЗНАЧЕЊЕТО НА ДОВЕРБАТА НА ЈАВНОСТА ВО ПОЛИЦИЈАТА. МЕЃУНАРОДНО НАУЧНО СПИСАНИЕ БЕЗБЕДНОСТ, LXI (8). pp. 1-15. ISSN 2671-3764

Full text not available from this repository.

Abstract

Довербата во институциите на политичкиот систем, а оттаму и во
полицијата, е прашање кое постојано е во фокусот на интересот на јавноста.
Во литературата нема единствена дефиниција за довербата, што е најчест
случај за општествените феномени. Во текстот ќе бидат разгледани одредени
научни концепти за довербата, недовербата, а особено внимание ќе биде
посветено на довербата на јавноста во полицијата. Во последниот дел од
текстот ќе се осврнеме на значењето на полициските раководители во
градењето на довербата со јавноста, но и на внатрешната доверба во
институцијата.
Клучни зборови: полиција, доверба, недоверба, легитимитет.

Item Type: Article
Subjects: Scientific Fields (Frascati) > Social Sciences > Educational sciences
Scientific Fields (Frascati) > Humanities > Other humanities
Scientific Fields (Frascati) > Social Sciences > Sociology
Scientific Fields (Frascati) > Social Sciences > Other social sciences
Divisions: Faculty of Security
Depositing User: Ms. Olivera Trajanova
Date Deposited: 22 Jun 2023 11:24
Last Modified: 22 Jun 2023 11:24
URI: https://eprints.uklo.edu.mk/id/eprint/8495

Actions (login required)

View Item View Item