Потребата од познавање странски јазици на туристичкиот пазар

Cickovska, Elena (2003) Потребата од познавање странски јазици на туристичкиот пазар. In: International Symposium "Tourism in the Conditions of Globalization - Insurance in the Conditions of Globalization", 29-30 May 2003, Ohrid, Macedonia.

[thumbnail of Cickovska 2003 Potreba od poznavanje stranski jazici vo turizmot.pdf] Text
Cickovska 2003 Potreba od poznavanje stranski jazici vo turizmot.pdf - Published Version

Download (397kB)

Abstract

Неопходноста од владеење странски јазици во туризмот не е само поврзана со директниот контакт со гостинот. На денешниот туристички пазар, каде што мора да се биде спремен за конкурентна борба за пласман, познавањето странски јазици е продажен психолошки инструмент и услов за успешни зделки. Во овој труд се образложува неопходноста од познавање странски јазици во глобалната борба на пазарот. Познавањето на англискиот јазик како лингва франка во овој однос не е доволно. Потребно е повеќе соработници во претпријатијата од областа на туризмот да владеат одредени странски јазици во зависност од нивниот делокруг на работа.

Item Type: Conference or Workshop Item (Paper)
Subjects: Scientific Fields (Frascati) > Social Sciences > Economics and Business
Scientific Fields (Frascati) > Humanities > Languages and literature
Divisions: Faculty of Tourism and Hospitality
Depositing User: Prof. d-r Elena Cickovska
Date Deposited: 31 May 2023 10:36
Last Modified: 31 May 2023 10:36
URI: https://eprints.uklo.edu.mk/id/eprint/8430

Actions (login required)

View Item View Item