PUBLIC DIPLOMACY EUPHEMISM (ЕУФЕМИЗМОТ ЈАВНА ДИПЛОМАТИЈА)

KEKENOVSKI, JOVE (2012) PUBLIC DIPLOMACY EUPHEMISM (ЕУФЕМИЗМОТ ЈАВНА ДИПЛОМАТИЈА). POLITICAL HYPERMETROPIA - book, 1. pp. 117-121. ISSN ISBN 978-608-10-0206-5

[thumbnail of Eufeminizam Javna Diplomatija.docx] Text
Eufeminizam Javna Diplomatija.docx

Download (26kB)

Abstract

Во последниве неколку години читајќи ги дневно инфромативните гласила се почесто се случува да го прочитаме поимот јавна дипломатија. Исто така во неколку наврати во своите колумни некои мои колеги се обидуваат истиот да го употребат, но за жал во една друга и сосем искривена смислам, која не одговара на неговото вистинско значење. За, да, на читателите им стане појасно што денес означува употребата на овој термин, ќе се обидам во неколкуте редови подолу да го објаснам вистинското значење на овој се почесто употребуван еуфемизам (стилска фигура (тропа), која настанува кога наместо вистинскиот израз на нешто што е непријатно и лошо, ќе се употреби поблаг и попријатен збор, понекогаш и со спротивно значење).

Item Type: Article
Subjects: Scientific Fields (Frascati) > Social Sciences > Political science
Divisions: Faculty of Tourism and Hospitality
Depositing User: Prof. d-r Jove Kekenovski
Date Deposited: 03 May 2023 07:44
Last Modified: 03 May 2023 07:44
URI: https://eprints.uklo.edu.mk/id/eprint/8255

Actions (login required)

View Item View Item