THE SLAVIC INTEGRATION, REALITY OR UTOPIA (Славјанската интеграција - реалност или утопија)

KEKENOVSKI, JOVE (2012) THE SLAVIC INTEGRATION, REALITY OR UTOPIA (Славјанската интеграција - реалност или утопија). POLITICAL HYPERMETROPIA - book, 1. pp. 263-269. ISSN ISBN 978-608-10-0206-5

[thumbnail of Славјанска интеграција реалност или утопија.doc] Text
Славјанска интеграција реалност или утопија.doc

Download (40kB)

Abstract

Заложбите за секојдневна размена на вредностите на морален и духовен план на почетокот на 21 век не треба да претставуваат утопија, а најмалку тешкотија. Оваа комуникација и соработка не значи одбегнување или заобиколување на сегашниот реален свет во кој живееме, туку сосем спротивно, посветеност кон него таков каков што е, со сите негови позитивности и негативности. Денешниот свет се води од тенденцијата за обединување во сите аспекти на животот, а единствен предуслов за остварување на оваа универзална цел е взеамно почитување и изучување на културните идентитети на другите народи преку водење отворен и толерантен дијалог, а се со цел подобро меѓусебно запознавање и почитување.

Item Type: Article
Subjects: Scientific Fields (Frascati) > Social Sciences > Political science
Divisions: Faculty of Tourism and Hospitality
Depositing User: Prof. d-r Jove Kekenovski
Date Deposited: 03 May 2023 07:44
Last Modified: 03 May 2023 07:44
URI: https://eprints.uklo.edu.mk/id/eprint/8252

Actions (login required)

View Item View Item