Macedonia between the Scylles and Charybdis (Македонија меѓу Сцилите и Харибдата)

KEKENOVSKI, JOVE (2012) Macedonia between the Scylles and Charybdis (Македонија меѓу Сцилите и Харибдата). POLITICAL HYPERMETROPIA - book, 1. pp. 303-307. ISSN ISBN 978-608-10-0206-5

[thumbnail of Македонија меѓу Сцилите и Харибдата.doc] Text
Македонија меѓу Сцилите и Харибдата.doc

Download (33kB)

Abstract

Оптималната точка на демократското владeење се наоѓа некаде на полето на напнатост кое се протега од ,,хаосот на дезорганизација" и војна на на сите против сите до ,,хаосот на фашизмот". Затоа демократијата можеме поедноставно да ја опишеме како урамнотежено вкрстување на анархијата и тоталитаризмот, каде највисоката власт и припаѓа на луѓето. Таа експлозивна фантазма доволно зборува самата за себе, за нејзината кршливост и ранливост. Или доколку сакаме сево ова да го претставиме на друг начин тоа би изгледало вака: Демократското водење на власта секогаш се управува измеѓу Сцилите и Харибда каде Сцилите се сликовито претставени преку диктатура, етатизам, тоталитаризам односно помеѓу семожноста на државата, а Харибдата во оваа ситуација би било: безвластието, хаосот, нејаснотијата и се поочигледната идна несигурност.

Item Type: Article
Subjects: Scientific Fields (Frascati) > Social Sciences > Political science
Divisions: Faculty of Tourism and Hospitality
Depositing User: Prof. d-r Jove Kekenovski
Date Deposited: 08 May 2023 09:07
Last Modified: 08 May 2023 09:07
URI: https://eprints.uklo.edu.mk/id/eprint/8247

Actions (login required)

View Item View Item