СЛОБОДНИ ИЗБОРИ ЗА СЛОБОДНИ ГРАЃАНИ: Иднината на Македонија - Тематска расправа и јавна дискусија

KEKENOVSKI, JOVE (2015) СЛОБОДНИ ИЗБОРИ ЗА СЛОБОДНИ ГРАЃАНИ: Иднината на Македонија - Тематска расправа и јавна дискусија. СЛОБОДНИ ИЗБОРИ ЗА СЛОБОДНИ ГРАЃАНИ: Иднината на Македонија. (Unpublished)

[thumbnail of CIVIL Kekenovski кратка верзија.docx] Text
CIVIL Kekenovski кратка верзија.docx

Download (25kB)

Abstract

Почитувани јас подолго време говорам дека кризата во нашата држава не е само политичка туку и државна односно системска криза која упорно опстојуваше и опстојува ка концепцијата за транзицијата како ,,двојна транзиција”- и тоа на:
1. заложби за формална демократизација и
2. Маркетизација на општеството
Она нешто што дава малку оптимизам е потпишувањето на договорот од Пржино на кој треба да се гледа како на чин на последен обид за политичко отрезнување на главните политички субјекти и превземање на одговорноста за наоѓање на системски решенија за промена на системот на владеење и управување, а не за бесплодно политичко тактизирање како обид за спас на сопствената кожа. Затоа што после неисполнетите зацртани рокови и обврски ни се закануваат несогледливи политички и економски последици по опстанокот на државата и слободите и правата на граѓаните....

Item Type: Article
Subjects: Scientific Fields (Frascati) > Social Sciences > Political science
Divisions: Faculty of Tourism and Hospitality
Depositing User: Prof. d-r Jove Kekenovski
Date Deposited: 29 Apr 2023 08:39
Last Modified: 29 Apr 2023 08:39
URI: https://eprints.uklo.edu.mk/id/eprint/8223

Actions (login required)

View Item View Item