ЕВРОПСКАТА БЕГАЛСКА КРИЗА – ПРИЧИНИ ЗА НЕЈЗИНАТА ПОЈАВА И МОЖНИ ПОСЛЕДИЦИ ПО БЕЗБЕДНОСТА НА РЕПУБЛИКА МАКЕДОНИЈА

KEKENOVSKI, JOVE (2015) ЕВРОПСКАТА БЕГАЛСКА КРИЗА – ПРИЧИНИ ЗА НЕЈЗИНАТА ПОЈАВА И МОЖНИ ПОСЛЕДИЦИ ПО БЕЗБЕДНОСТА НА РЕПУБЛИКА МАКЕДОНИЈА. ЕВРОПСКАТА БЕГАЛСКА КРИЗА – ПРИЧИНИ ЗА НЕЈЗИНАТА ПОЈАВА И МОЖНИ ПОСЛЕДИЦИ ПО БЕЗБЕДНОСТА НА РЕПУБЛИКА МАКЕДОНИЈА. (In Press)

[thumbnail of ЕВРОПСКАТА БЕГАЛСКА КРИЗА – ПРИЧИНИ ЗА НЕЈЗИНАТА ПОЈАВА И МОЖНИ ПОСЛЕДИЦИ ПО БЕЗБЕДНОСТА НА Р М 2015.doc] Text
ЕВРОПСКАТА БЕГАЛСКА КРИЗА – ПРИЧИНИ ЗА НЕЈЗИНАТА ПОЈАВА И МОЖНИ ПОСЛЕДИЦИ ПО БЕЗБЕДНОСТА НА Р М 2015.doc

Download (36kB)
Official URL: https://bsf.org.mk/

Abstract

ВОВЕД
Војната во Сирија започна во 2011-та година, и иако не е со толку силен интензитет како денес. Уште тогаш голем број од сириското население се исели во околните држави во камповите во Јордан, Либан, Турција, Египет. Откако ескалираше ситуацијата и изби жестока војна во Сирија како последица првенствено на геополитичките превирања на Блискиот исток, војната станува се поинтензитивна. Со вклучувањето на Исламската држава, војната стана уште побрутална. Но, ИСИЛ се активни уште од пролетта 2013-та година, па сега повторно се поставува прашањето – зошто бегалците од Сирија доаѓаат во Европа дури сега?
1. Најпрвин, мора да се истакне дека во актуелниот бегалски бран кој ја зафати Европа, не доаѓаат само бегалци од Сирија, туку и од Еритреа, Мали, Нигерија, Сомалија, Авганистан, Гамбија, Бангладеш, Пакистан... Одеднаш луѓе во огромни бројки доаѓаат во Европа, па тоа секако не наведува на тоа да се запрашаме, што го има предизвикано овој бран?
2. Факт е дека Сиријците ја напуштаат својата земја веќе 5 години, најчесто живеејќи во кампови со мизерни услови во Јордан, Либан, Турција, Египет. Бегалската криза која што ја почуствувавме и во Македонија, жителите на Турција на пример, „живеат“ со неа веќе пет години.
Сите се прашуваме, зошто сега? ОДГОВОР - ДОАЃААТ ЗАТОА ШТО СЕ ПОВИКАНИ!

Item Type: Article
Subjects: Scientific Fields (Frascati) > Social Sciences > Political science
Divisions: Faculty of Tourism and Hospitality
Depositing User: Prof. d-r Jove Kekenovski
Date Deposited: 29 Apr 2023 06:58
Last Modified: 29 Apr 2023 06:58
URI: https://eprints.uklo.edu.mk/id/eprint/8221

Actions (login required)

View Item View Item