БЕЗБЕДНОСТА ВО ПРОГРАМСКИТЕ ОПРЕДЕЛБИ НА МАКЕДОНСКИТЕ ПОЛИТИЧКИ СУБЈЕКТИ

KEKENOVSKI, JOVE (2016) БЕЗБЕДНОСТА ВО ПРОГРАМСКИТЕ ОПРЕДЕЛБИ НА МАКЕДОНСКИТЕ ПОЛИТИЧКИ СУБЈЕКТИ. БЕЗБЕДНОСТА ВО ПРОГРАМСКИТЕ ОПРЕДЕЛБИ НА МАКЕДОНСКИТЕ ПОЛИТИЧКИ СУБЈЕКТИ, 1. (In Press)

[thumbnail of Балкански Форум за Безбедност 2016 Панел Дискусија.docx] Text
Балкански Форум за Безбедност 2016 Панел Дискусија.docx

Download (45kB)
Official URL: http://bsf.org.mk/

Abstract

Од моментот на воспоставувањто и заживувањето на плуралистичкиот амбиент па и систем во РМ како и појавата на број политички партии и нивни програми и други програмски документи - па се до денес, (а имајки во предвид дека не постои програма и платформа која не сум ја прочитал или пак sирнал како и фактот дека имам учествувано во изработка на неколку партиски програми и платформи) слободно можам да кажам и од оваа позиција (како д-р по политички науки) да заклучам дека безбедноста и одбраната во програмските определби на македонските политички субјекти е сведено само на начелни и општи ставови кои речиси и да не се разликуваат од партија до партија.
Сите програми и платформи во овој сегмент се еднолични и наликуваат една на друга како јајце на јаце. Се се сведува на неколку пасуси и реченици каде кога се говори или пишува за одбраната се мисли на Министерството за одбрана, кога се говори за внатрешната политика, редот и мирот се мисли на МВР, за надворешната политика и евроатланските интеграци на МНР, и многу малку се пишува и говори за заштитата на животната средина, за менаџирањеро со кризните ситуации и др.
Едноставно на став сум дека во програмските документи на политичките партии неможете да видите јасна визија и заокружна слика за тоа како една партикса гарнитура гледа на одбраната и безбедноста на државата

Item Type: Article
Subjects: Scientific Fields (Frascati) > Social Sciences > Political science
Divisions: Faculty of Tourism and Hospitality
Depositing User: Prof. d-r Jove Kekenovski
Date Deposited: 29 Apr 2023 06:58
Last Modified: 29 Apr 2023 06:58
URI: https://eprints.uklo.edu.mk/id/eprint/8219

Actions (login required)

View Item View Item