ВЛИЈАНИЕТО НА ДРЖАВАТА И ПРИВАТНИОТ КАПИТАЛ ВРЗ АВТОНОМИЈАТА И МЕНАЏМЕНТОТ НА ИНТЕГРИРАНИТЕ УНИВЕРЗИТЕТИ

KEKENOVSKI, JOVE (2014) ВЛИЈАНИЕТО НА ДРЖАВАТА И ПРИВАТНИОТ КАПИТАЛ ВРЗ АВТОНОМИЈАТА И МЕНАЏМЕНТОТ НА ИНТЕГРИРАНИТЕ УНИВЕРЗИТЕТИ. Втора Интернационална Конференција - КАПИТАЛ НА ИДНИНАТА, Новите знаења за новите луѓе, 3.

[thumbnail of Tруд -ВЛИЈАНИЕТО НА ДРЖАВАТА И ПРИВАТНИОТ КАПИТАЛ ВРЗ АВТОНОМИЈАТА И  МЕНАЏМЕНТОТ НА ИНТЕГРИРАНИТЕ УНИВЕРЗИТЕТИ .docx] Text
Tруд -ВЛИЈАНИЕТО НА ДРЖАВАТА И ПРИВАТНИОТ КАПИТАЛ ВРЗ АВТОНОМИЈАТА И МЕНАЏМЕНТОТ НА ИНТЕГРИРАНИТЕ УНИВЕРЗИТЕТИ .docx

Download (57kB)

Abstract

Вовед
Во Република Македонија денес постојат околу дваесеттина високошколски образовни институции . Покрај државните и приватните универзитети функционира и универзитетот на Југоисточна Европа формиран и поддржан со меѓународна финансиска помош, но исто така во процес на акредитација се уште неколку нови високообразовни институции. Се на сè на многу мал простор голем број на високообразовни институции. Во услови на наплив и постојано отварање на нови високошколски образовни институции истовремено се поставуваат две клучни прашања: првото се однесува на квалитетот на високото образование, а второто на доминантното влијание на државната политика, политичките партии на власт, сопствениците на вложениот капитал и други субјекти врз автономијата на овие високо образовни институции како и врз работата на унверзитетскиот менаџментот.

Item Type: Article
Subjects: Scientific Fields (Frascati) > Social Sciences > Political science
Divisions: Faculty of Tourism and Hospitality
Depositing User: Prof. d-r Jove Kekenovski
Date Deposited: 28 Apr 2023 07:32
Last Modified: 28 Apr 2023 07:32
URI: https://eprints.uklo.edu.mk/id/eprint/8194

Actions (login required)

View Item View Item